Στην ινδική πόλη Καλκούτα χιλιάδες τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών συλλέγονται ετησίως από τους ντόπιους που τα κουβαλούν σε σάκους στους ώμους τους.
Τα ηλεκτρονικά απορρίματα αποσυναρμολογούνται και μέρη τους πωλούνται σε καταστήματα της Καλκούτα.Το Chandni Chowk είναι μια περιοχή της πόλης, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής λόγω της αγοράς μεταχειρισμένων. Εκεί μπορεί να αγοράσει κανείς από καλώδια, wi-fi routers μέχρι και μεταχειρισμένες βιντεοκάμερες.
Στην Καλκούτα είναι πολύ συνηθισμένο να φτιάχνουν τηλεοράσεις χαμηλού κόστους χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά απορρίμματα όπως για παράδειγμα παλιές οθόνες υπολογιστών. Οι τηλεοράσεις χαμηλού κόστους πωλούνται στην περιοχή Chandni Chowk.
Οι Ινδοί παράγουν 270.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο, καθώς συνηθίζουν να αγοράζουν τα τελευταία μοντέλα τηλεόρασης, καθώς και υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας και smartphones, με αποτέλεσμα να πετούν τα προηγούμενα μοντέλα.
Μόλις τα ηλεκτρονικά απόβλητα ταξινομούνται στην περιοχή Chandni Chowk, ένα μεγάλο μέρος τους μεταφέρεται στο χωριό Sangrampur που είναι 45 χιλιόμετρα νότια της Καλκούτα.
Στο χωριό Sangrampur γίνεται σχεδόν όλη η αποσυναρμολόγηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Σχεδόν κάθε σπίτι στο χωριό εμπλέκεται στη αποσυναρμολόγιση υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που έχουν πεταχτεί.
Οι εικόνες των μικρών παιδιών που κυριολεκτικά ζούν ανάμεσα στα ηλεκτρονικά απορρίμματα σοκάρουν τον δυτικό κόσμο.
Αν και πολλοί ακτιβιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι τοξικά, επικίνδυνα και δημιουργούν σοβαρές βλάβες στη υγεία, οι κάτοικοι του χωριού συνεχίζουν να εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα καθώς και δεν υπάρχουν άλλες δουλειές αλλά επίσης δεν υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τέτοια θέματα.
Φωτογραφίες: National Geographic