Η επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να ήταν ένθερμη -όπως και οι συζητήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά-, αυτό όμως δεν αλλάζει τον πυρήνα της σκέψης του που είναι «μεταρρυθμίσεις και πάλι μεταρρυθμίσεις».
Ο γερμανικός Τύπος σημειώνει πως ο Γιούνκερ, ακόμα και την εποχή της κρίσης, ήταν εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, παράλληλα όμως η κατάσταση στη χώρα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο αν δεν λάβει και τρίτο πακέτο στήριξης. Ακόμα και αν χρειαστεί να... βαφτιστεί με άλλο όνομα για να μην «προκαλεί».
Ο πρωταγωνιστής Γιούνκερ, που ως πρόεδρος του Eurogroup κατάφερε να διασώσει την Ελλάδα από τη στάση πληρωμών, τουλάχιστον προσωρινά, όπως επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κόμισε στις αποσκευές αυτό που κομίζουν όλοι οι ξένοι πολιτικοί που επισκέπτονται την Ελλάδα: επαίνους για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις αλλά και προειδοποιήσεις ότι η εποχή των στερήσεων δεν τελείωσε. «Η κυβέρνηση Σαμαρά ελπίζει να πάρει από τους δανειστές της ένα τρίτο πακέτο βοήθειας αλλά το οποίο θα έχει άλλο όνομα. Η βοήθεια θα κρύβεται πίσω από ευφημισμούς, του τύπου 'παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δισεκατομμυρίων που έλαβε από τις χώρες της ευρωζώνης και μείωση των επιτοκίων'. Η πλειονότητα των οικονομολόγων συμφωνεί ότι η Ελλάδα χωρίς τρίτο πακέτο, με όποιο όνομα κι αν πάρει, δεν θα μπορέσει να ισοσκελίσει μακροχρόνια τον προϋπολογισμό της» υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Τα πιο σημαντικά, σύμφωνα με τους αναλυτές του γερμανικού Τύπου, είναι ότι αφενός η δημοσιονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά αφετέρου η διαχείρισή της θα γίνει με πιο χαμηλούς τόνους από ό,τι μέχρι τώρα.
Ο αρθογράφος της εφημερίδας Neue Osnabrücker επισημαίνει το διαφορετικό στιλ του Γιούνκερ σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, στο οποίο και αποδίδει τη μεγάλη δημοτικότητά του στην Ελλάδα. «Σε αντίθεση με άλλους ο Γιούνκερ ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε αφ' υψηλού στους Έλληνες, ακόμη και όταν ως πρόεδρος του Eurogroup είπε αυτό το περίφημο 'το παιγνίδι τελείωσε' προς την Αθήνα, όταν αποκαλύφθηκαν τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία για να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ. Η προειδοποίηση ήταν σαφής, αλλά όχι προσβλητική», επισημαίνει ο αρθρογράφος της, που παρατηρεί ότι στις προσδοκίες της Ελλάδας για νέα βοήθεια του Γιούνκερ στην πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων δανεισμού δεν δεσμεύτηκε.