Στην επίθεση πέρασαν τα κουνούπια λόγω του καιρού -Τι πρέπει να προσέχουμε - iefimerida.gr

Στην επίθεση πέρασαν τα κουνούπια λόγω του καιρού -Τι πρέπει να προσέχουμε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έντονη υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι οι βασικοί σύμμαχοι των κουνουπιών που τις τελευταίες ημέρες κάνουν έφοδο στα αστικά κέντρα, αλλά και στην επαρχία.

Ωστόσο, παρά τη σφοδρή επίθεση των κουνουπιών δεν υπάρχει ο κίνδυνος των προηγούμενων ετών λόγω του ιού του Νείλου. Με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα των ειδικών τα κουνούπια που κινούνται στην Ελλάδα είναι μεν ενοχλητικά, αλλά είναι... αθώα. Άρα δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για κρούσματα ελονοσίας ή ιού του Δυτικού Νείλου.

Να σημειωθεί πως το 2009 η ελονοσία είχε κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα -έπειτα από περίπου 30 χρόνια- λόγω των χιλιάδων μεταναστών που είχαν εισρεύσει.

Τα βασικά είδη κουνουπιών που απαντώνται εφέτος στη χώρα μας είναι το κοινό κουνούπι (culex pipiens) το οποίο αποτελούσε και τον βασικό διαβιβαστή του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και τα ανωφελή κουνούπια (anopheles) που είναι οι κλασικοί «μεταφορείς» για τα πλασμώδια, που προκαλούν την ελονοσία. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγράφει περίπου 310 κρούσματα ελονοσίας, στην πλειοψηφία τους σε μετανάστες. Σε ο,τι αφορά την ελονοσία, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χαρακτηρίσει ως περιοχές που επηρεάζονται απο τη νόσο τον δήμο Ευρώτα στη Λακωνία και τον δήμο Σοφάδων στην Καρδίτσα.

Ο ιός του Νείλου... κοιμάται

Ιδιαιτέρως επικίνδυνος είναι ο ιός του Νείλου που μεταφέρεται από τα κουνούπια καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Πάντως, φέτος η παρουσία του είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Πέρυσι είχαν καταγράφει 86 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εκ των οποίων τα 11 ήταν θανατηφόρα. Το 2010, χρονιά εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου, ο ιός είχε μεγάλη επίπτωση καθώς προκάλεσε 262 βαριά κρούσματα και 35 θανάτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ από τα κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα οι μετρήσεις που γίνονται καθημερινά σε ζώα-δείκτες, πχ κουνούπια, περιστέρια, άλογα, δείχνουν πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ σε όλη τη χώρα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα σε ζώο ούτε και σε άνθρωπο.

Πάντως, οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή καθώς επισημαίνουν πως ο ιός του Νείλου είναι απρόβλεπτος. Γι' αυτό και συνεχίζουν τους ελέγχους και την επιτήρηση στον πληθυσμό των κουνουπιών που... πετούν από πάνω μας.
Επίσης, είναι θετικό ότι οι Περιφέρειες συνεχίζουν τους ψεκασμούς, τους οποίους είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα φέτος σε σύγκριση με άλλα έτη, και όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αναχαίτιση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι

- Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
- Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντεδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.
- Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
- Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγιση εντόμων.
- Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
- Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).
- Με το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
- Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
- Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ