«Σήμα» για το τέλος της κυρίας ανάκρισης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής έδωσαν οι εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, κηρύττοντας το πέρας της έρευνάς τους που διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες.
Μια υπόθεση που κατέστησε περισσότερους από 70 κατηγορούμενους και 30 προφυλακισμένους, μεταξύ των οποίων και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Από την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει ο δρόμος για την πρόταση του εισαγγελέα Ντογιάκου προς το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει εάν και ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα.
Εξάλλου, αυτό ήταν το αδίκημα που σήμανε την αρχή του τέλους για τη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης Χρυσής Αυγής, τα ξημερώματα της 17ης Σεπτεμβρίου. Τρεις ημέρες αργότερα, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας είχε στείλει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε.Κουτζαμάνη έναν φάκελο με 33 υποθέσεις στις οποίες ενέχονταν μέλη της Χρυσής Αυγής, και μετά από έρευνα του αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη άρχισαν οι συλλήψεις βουλευτών, αλλά και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.
Κατά τη διάρκεια της πολύκροτης έρευνας εξετάστηκαν περισσότεροι από 200 μάρτυρες, βουλευτές, αλλοδαποί θύματα, μέλη επιστημονικών συλλόγων, προστατευόμενα πρόσωπα, αλλά και μάρτυρες που κατήγγειλαν επώνυμα τη δράση της Χρυσής Αυγής. Μιας οργάνωσης, που σύμφωνα με τις ανακρίτριες, φόρεσε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος,, και θέλησε να επιβάλλει δια της βίας τις απόψεις της, οι οποίες διέπονταν από ρατσιστικά κίνητρα.
Το δικαστικό συμβούλιο πρέπει βάσει του νέου νόμου να εκδώσει το βούλευμά του μέσα σε δύο μήνες από την παραλαβή της εισαγγελικής πρότασης. Στη συνέχεια, η Εισαγγελία Εφετών θα προσδιορίσει την δίκη όσων παραπεμφθούν, άγνωστο παραμένει ωστόσο το πού θα διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους.