Η πρώτη κίτρινη κάρτα από την Τρόικα - iefimerida.gr

Η πρώτη κίτρινη κάρτα από την Τρόικα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Καμπανάκι» έκρουσε η Τρόικα πριν ξεκινήσει την αξιολόγηση των πεπραγμένων των τελευταίων μηνών, απαντώντας επί της ουσίας στα όσα υποστηρίζει εδώ και ημέρες η ελληνική πλευρά, ότι η βαθύτερη ύφεση επηρεάζει αναπόφευκτα και τους δημοσιονομικούς στόχους.

"Υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά στους στόχους, ο οποίος σύμφωνα με τους τους Έλληνες σχετίζεται με την ύφεση. Έχουμε κάποιες αμφιβολίες για το εάν οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση" δήλωσε στο REUTERS πηγή που βρίσκεται κοντά στη Τρόικα, μεταφέροντας ένα κλίμα καχυποψίας των δανειστών μας, καχυποψία που ξεκινά βέβαια από το ότι και στις προηγούμενες αξιολογήσεις διαπιστώθηκε ότι η απόκλιση από τους στόχους είχε να κάνει και με τις καθυστερήσεις, τις αστοχίες και τις παλινωδίες της ελληνικής πλευράς.

"Απόκλιση έναντι των στόχων θα έχει ως αποτέλεσμα δύσκολες διαπραγματεύσεις" επισήμανε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι επί της ουσίας η Τρόικα δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όταν η Στατιστική Αρχή δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου.

"Θα είναι λίγο ως πολύ σαν να πυροβολούμε στο σκοτάδι" τόνισε χαρακτηριστικά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί η Τρόικα να είναι διατεθειμένη να συζητήσει για τη βαθύτερη ύφεση και τις επιπτώσεις της, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα αποδεχθεί αβασάνιστα αποκλίσεις σημαντικές έναντι των στόχων, ειδικά εάν αυτές οι αποκλίσεις δεν ισοδυναμούν σε διαφορά του Ελλείμματος μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτους αριθμούς.

Επί της ουσίας, οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν τις φωνές που ακούγονται και στο εσωτερικό της χώρας για την ανάγκη επίτευξης των φετινών δημοσιονομικών στόχων πάση θυσία, με πιο χαρακτηριστική ίσως την Έκθεση της ALPHA, που σημείωνε μεταξύ άλλων ότι είναι αστείο το επιχείρημα της βαθύτερης ύφεσης για να δικαιολογηθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Η εβδομάδα που ακολουθεί κρίνεται κρίσιμη και λόγω των διαβουλεύσεων για το ζήτημα των εγγυήσεων, καθώς μπορεί οι Φινλανδοί να υποχώρησαν στο θέμα των χρηματικών εγγυήσεων αλλά επιμένουν στο αίτημα των εγγυήσεων, υποχρεώνοντας τα υπόλοιπα κράτη- μέλη να αναζητούν συνολική συμβιβαστική λύση. Πληροφορίες από το εξωτερικό αναφέρουν, πάντως, ότι δεν αποκλείεται η λύση να δοθεί με την εξαίρεση των Φινλανδών από το δεύτερο "πακέτο" βοήθειας, κάτι που θα διευκόλυνε μεν τη διαδικασία αλλά θα προκαλούσε ενδεχομένως προβλήματα στην αξιολόγηση των ομολόγων που θα εκδίδει πλέον το EFSF, λόγω του ότι η Φινλανδία έχει αξιολόγηση ΑΑΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ