Η πρόσφατη εμφάνιση μίας μέχρι πρότινος άγνωστης απομονωμένης φυλής ιθαγενών στον Αμαζόνιο, έφερε στο φως έναν κρυμμένο πολιτισμό, εγείροντας ταυτόχρονα ερωτήματα, για το πόσες τέτοιες φυλές έχουν απομείνει στον πλανήτη και πώς ζουν.
Η φυλή που εμφανίστηκε στον Αμαζόνιο, φαίνεται πώς εκδιώχθηκε από τα εδάφη της στο Περού από εμπόρους ναρκωτικών ή παράνομους υλοτόμους που ήθελαν τη γη τους.
Ωστόσο για πρώτη φορά έκαναν μία προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τον «έξω» κόσμο. Ο Τζαμινάβα Χόσε Κορία, μέλος της φυλής Ashaninka ο οποίος κατάφερε να μιλήσει μαζί τους, εξηγεί ότι η φυλή αναζητούσε όπλα και συμμάχους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές: «Ελεγαν ότι δέχονταν επίθεση από μη γηγενείς και ότι πολλοί από αυτούς είχαν πεθάνει εξαιτίας γρίπης και διφθερίτιδας»
Οι συγκεκριμένοι ιθαγενείς, αποτελούν μόλις μία από τις αμέτρητες άγνωστες φυλές που υπάρχουν στον κόσμο και πιθανότατα κρύβονται στα τροπικά δάση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο New Scientist, κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα πόσες ακόμη απομονωμένες φυλές υπάρχουν στον κόσμο. Σε μια πρόχειρη εικασία, πιθανώς να υπάρχουν περισσότερες από 100, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται κυρίως στην Αμαζονία και τη Νέα Γουινέα, σύμφωνα με τη Ρεμπέκα Σπούνερ, της Survival International, μιας οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών.
Η καταμέτρηση της Βραζιλίας είναι πιθανό να είναι η πιο ακριβής. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει περίπου 77 απομονωμένες φυλές μέσω επιτόπιων δειγματοληπτικών ερευνών, και μιλώντας με άλλες αυτόχθονες φυλές σχετικά με τους γείτονές τους.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν και άλλες 15 απομονωμένες φυλές στο Περού, μερικές ακόμη σε άλλες χώρες του Αμαζονίου, δεκάδες στην ινδονησιακή πλευρά του νησιού της Νέας Γουινέας και μάλλον δύο φυλές στα νησιά Ανταμαν στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας. Μπορεί επίσης να υπάρχουν κάποιες στην Μαλαισία και την Κεντρική Αφρική.
Οσο για την επαφή τους με τον «έξω κόσμο» οι περισσότεροι είχαν μια μικρή, τουλάχιστον έμμεσα. «Πάντα υπάρχει κάποια επαφή με άλλες απομονωμένες φυλές, που έχουν επαφή με άλλους αυτόχθονες πληθυσμούς, oι οποίοι με τη σειρά τους έχουν επαφή με τον έξω κόσμο» εξηγεί η Σπούνερ.
Πολλές από τις φυλές του Αμαζονίου επιλέγουν να αποφεύγουν την επαφή με τον έξω κόσμο, επειδή είχαν δυσάρεστες συναντήσεις στο παρελθόν. Η Mashco-Piro, για παράδειγμα, εγκατέλειψε τη γη της και κρύφτηκε στα δάση, όταν οι εταιρείες καουτσούκ έσφαξαν το λαό της στις αρχές του 20ου αιώνα. Για το λόγο αυτό, μερικοί ερευνητές αναφέρονται σε τέτοιες φυλές ως «εθελοντικά απομονωμένες».
Πιο πρόσφατες επιδρομές, κυρίως από τους ανθρακωρύχους, ή εργαζόμενους στον τομέα του πετρελαίου και της υλοτομίας, μπορεί να έχουν ενισχύσει την ξενοφοβία των φυλών. Το 1995, πετρελαιοπηγές καταπατούσαν την πατρίδα των Huaorani στο Ανατολικό Περού.
Στο Περού, οι νόμοι απαγορεύουν στους ξένους να έρχονται σε επαφή με τις απομονωμένες φυλές, στις περισσότερες περιπτώσεις. Παρέχουν επίσης προστατευόμενες περιοχές όπου οι φυλές μπορούν να ζήσουν ειρηνικά - αλλά υπάρχουν παραθυράκια στο νόμο που επιτρέπουν το πετρέλαιο και τα ορυχεία στην περιοχή. Η Βραζιλία έχει παρόμοιους νόμους και πολιτικές που επιτρέπουν την επαφή μόνο σε περίπτωση κινδύνου.
Ορισμένες φυλές επιλέγουν μόνες τους να τερματίσουν την απομόνωση τους, αφού συχνά, αισθάνονται πιεσμένoι από τον πολιτισμό που καταπατά τις περιοχές τους, εξηγεί η Σπούνερ. Το Survival International έχει καταγράψει ορισμένες περιπτώσεις όπου οι οικισμοί έχουν ισοπεδωθεί και οι φυλές σκοτώνονται. Ετσι οι επιζώντες νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραδοθούν στον πολιτισμό.
Αλλες φυλές μπορεί να επιδιώξουν την επαφή με τον έξω κόσμο, επειδή αρχίζουν να εμπιστεύονται τις προθέσεις τους: «Από τη στιγμή που οι φυλές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν κάποια ειρηνική επαφή, τότε θέλουν κάποια εξωτερική αλληλεπίδραση. Είναι ένα ανθρώπινο γνώρισμα να θέλουμε να διευρύνουμε τις επαφές μας. Η σύγχρονη ιατρική, τα μεταλλικά εργαλεία και η εκπαίδευση ασκούν ισχυρή έλξη» εξηγεί η Σπούνερ.
Αυτό όμως δεν έχει πάντα καλό αντίκτυπο, αφού συχνά οι φυλές αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες ασθένειες επειδή εκτίθενται σε νέα παθογόνα. Δεν είναι ασυνήθιστο ο μισός πληθυσμός της φυλής να πεθαίνει από ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης, οι νέες φυλές συχνά καταλήγουν στο χαμηλότερο σκαλί της πολιτισμένης κοινωνίας στην οποία θα ενταχθούν, γεγονός αποτρεπτικό για αυτούς.