Η χρεοκοπία της Αργεντινής μονοπωλεί τα τελευταία 24ωρα την διεθνή αλλά και την εγχώρια ειδησεογραφία. Πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται, εκ των οποίων κάποια ακόμα παραμένουν αναπάντητα. Οι αναλύσεις στον Γερμανικό Τύπο είναι ουκ ολίγες και οι περισσότερες βάζουν στο στόχαστρο την Κριστίνα Φερνάντες.
Frankfurter Allgemeine
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine μιλάει για «σοκ της Αργεντινής» και γράφει ότι η πλειονότητα των παρατηρητών ήλπιζε ότι θα υπήρχε κάποιος διακανονισμός που θα έσωζε έστω και τελευταία στιγμή την Αργεντινή από την χρεοκοπία. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε κάνει σημαντικά βήματα για να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Όμως αυτή η πρόσβαση δεν είναι εφικτή πλέον.
Süddeutsche Zeitun
Έντονη κριτική στην Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, αλλά και στους προκατόχους της ασκείται από την Süddeutsche Zeitung. Το εν λόγω δημοσίευμα επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στην πρόεδρο της Αργεντινής λέγοντας πως η πρόεδρος προσπαθεί να μετακυλίσει ευθύνες σε Ευρώπη και Αμερική.Η Süddeutsche Zeitung κατηγορεί την Κίρχνερ για «περονισμό» αφήνοντας αιχμές ότι αντλεί έμπνευση από Χουάν Ντομίνγκο Περόν και την δεκαετία 40.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «η διαφθορά, η οικονομική κακοδιαχείριση, τα χρέη και η ιδιοτέλεια ερήμωσαν την άλλοτε ακμάζουσα οικονομία της Αργεντινής και έτσι δεν κατάφερε να αυξήσει τον πλούτο της,».
Handelsblat
Πολιτικά κίνητρα καταλογίζει στη Φερντάντες και η Handelsblat, γράφωντας ότι «αξιοποιεί με επιδεξιότητα την κρίση χρέους, για να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο», ο αρθρογράφος επισημαίνει «η επιχειρηματολογία της Κίρχνερ συνίσταται στο ότι η Αργεντινή δεν μπορεί καν να χρεοκοπήσει, ίσα ίσα που θέλει να πληρώσει αλλά δεν της το επιτρέπει ο Τόμας Γκριέσα, ο δικαστής στη Νέα Υόρκη»
Kölner Stadt Anzeiger
Η εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger υποστηρίζει ότι οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο δραματικές όσο το 2002 «μάλλον είναι απίθανο να επαναληφθεί το χάος που ξέσπασε πριν από μία δεκαετία και οδήγησε τέσσερις προέδρους σε παραίτηση μέσα σε ένα μήνα, προκάλεσε πολλά ανθρώπινα θύματα, οδήγησε σε μία συρρίκνωση της οικονομίας κατά τουλάχιστον 10% και στην εξαθλίωση της μεσαίας τάξης και των οικονομικά αδύναμων» τονίζει ο αρθρογράφος.
Από την άλλη υπάρχουν και Γερμανικά δημοσιεύματα που πλέκουν το εγκώμιο της Αργεντινής, η Tageszeitung του Βερολίνου γράφει «Η Αργεντινή επέλεξε τον δρόμο που εμπεριέχει μικρότερο ρίσκο. Οι εταιρίες αξιολόγησης κάνουν λόγο για «χρεοκοπία» και αυτό θα ήταν οδυνηρό, εάν η Αργεντινή πραγματικά δεν είχε χρήματα. Όμως η Αργεντινή μπορεί και θέλει να πληρώσει- δεν θέλει όμως να πληρώσει τους κερδοσκόπους που δικαίως αποκαλούνται «αρπακτικά» και που θεωρούν αυτονόητο δικαίωμά τους να βγάζουν κέρδος 1.600% επικαλούμενοι την απόφαση ενός δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη».