Αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να επιθυμούν βελτιώσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται μέχρι τη Δευτέρα, 4 Αυγούστου, να έχει έτοιμες τις προτάσεις του για τον νέο τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αξιολόγηση, με αιχμή το 15%, ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους, το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη και την υφυπουργό Ευ. Χριστοφιλοπούλου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υποχρεωτικό αρνητικό ποσοστό 15% θα αλλάξει και το μήνυμα από τη συνάντηση είναι «ναι» στην αξιολόγηση, αλλά «όχι» στην ανασφάλεια και τον φόβο των δημοσίων υπαλλήλων. Οπως τονίζεται, η αξιολόγηση δεν πρέπει να συνδέεται με διαθεσιμότητες και απολύσεις.
Παράλληλα, το υπουργείο θα συντομεύσει τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου με το οποίο θα καθιερώνεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, που επρόκειτο να έρθει το 2015 και, τελικά, θα έρθει το φθινόπωρο.
Τι θα γίνει με τις 6.500 απολύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος, αναφορικά με τις 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους, ζήτησαν να υπάρξει μια καταμέτρηση όχι μόνο των υπαλλήλων με τα πλαστά πιστοποιητικά, αλλά και εκείνων που απομακρύνονται με προσωρινές διαταγές.
Στόχος είναι να ξαναμπεί στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα το ενδεχόμενο συνυπολογισμού τους στον αριθμό των 6.500 απολύσεων.
Ενόχληση στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης -Δεν αλλάζει ο πυρήνας του νομοσχεδίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει μερική ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο βγήκαν στη δημοσιότητα τα όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου, ενώ τονίζεται ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν αλλάζει.
Το υπουργείο επεξεργάζεται προτάσεις που θα καταστήσουν απολύτως σαφές ότι η αξιολόγηση είναι εργαλείο διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων και διοίκησης και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με το πρόγραμμα κινητικότητας, με τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις, ενώ δεν έχει καμία μισθολογική ή υπηρεσιακή συνέπεια για τον υπάλληλο. Κάτι που έχει τονίσει κατ' επανάληψη η πολιτική ηγεσία του ΥΔΜΗΔ. Η συγκριτική αξιολόγηση συνιστά το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο προετοιμασίας προς το οριστικό σύστημα αξιολόγησης που έχει δεσμευτεί το ΥΔΜΗΔ να φέρει εντός των επομένων μηνών προς ψήφιση στη Βουλή και αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αναφορικά με τις απολύσεις σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε η περισσότερη ενίσχυση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, του ελέγχου των πλαστών πιστοποιητικών και του ελέγχου της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κάτι που έχει δρομολογήσει ήδη τους τελευταίους 13 μήνες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, από τις αρχές του 2013, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν απομακρυνθεί για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων, περισσότεροι από 500 υπάλληλοι.
Πιο συγκεκριμένα:
Το 2013 αποχώρησαν για τους παραπάνω λόγους 220 δημόσιοι υπάλληλοι.
Το Α' τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος) του 2014, έχουν αποχωρήσει για τους ίδιους λόγους 304 υπάλληλοι. Πρόκειται για αναγκαστικές αποχωρήσεις πειθαρχικής ή ποινικής προέλευσης και για ανακλήσεις διορισμών ή καταγγελίες συμβάσεων λόγω υποβολής πλαστών δικαιολογητικών.
Ο στόχος για την ολοκλήρωση των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014, όπως αυτός έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση, παραμένει.