Τραπεζικός Αρμαγεδδών και στο βάθος... συγχωνεύσεις - iefimerida.gr

Τραπεζικός Αρμαγεδδών και στο βάθος... συγχωνεύσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε δίνη βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η οποία επηρεάζει και τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ και μόνο η πληροφορία- που δεν επιβεβαιώνεται αλλά και δεν διαψεύδεται- ότι δύο ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στον ELA για να αντλήσουν ρευστό 5 δισ ευρώ, αρκούσε για να βυθίσει στα τάρταρα τον τραπεζικό δείκτη και το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς χαρακτηρίζουν καταστροφική την εβδομάδα, καθώς οι τράπεζες κατέγραψαν βαριές απώλειες 20,02%, με τη κεφαλαιοποίηση τους να υποχωρεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας "έκλεισε" στα 2,78 ευρώ, της ALPHA στα 1,90 ευρώ, της EUROBANK στα 1,73 ευρώ, της Πειραιώς στα 0,56 ευρώ!

Η μοναδική θετική είδηση ήρθε από τη UBS, η οποία σε Έκθεση της επισημαίνει ότι παρά τις προκλήσεις, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντέξει τις πιέσεις, ακόμα και στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης Χρέους. Ο Οίκος τονίζει, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται αύξηση των κεφαλαίων τους, προκειμένου να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τη συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων κι από την αύξηση των "κόκκινων" δανείων, έχοντας, μάλιστα, ως υποχρέωση να ανεβάσουν τον Δείκτη Επάρκειας στο 10% από τη 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οίκου, που αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος κεφαλαιακής επάρκειας κάθε τράπεζας, η Εθνική χρειάζεται 515 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 1,152 δισ ευρώ, η EUROBANK 1,88 δισ ευρώ, η ALPHA 864 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι, βέβαια, από πού θα αντλήσουν αυτά τα κεφάλαια, με δεδομένο ότι όλοι- πλην ALPHA- έχουν κάνει πρόσφατα αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και με δεδομένο, επίσης, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το καλό σενάριο προβλέπει αξιοποίηση στοιχείων των ενεργητικού τους, κυρίως πώληση θυγατρικών τους. Το κακό σενάριο προβλέπει προσφυγή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι τράπεζες θα τεθούν υπό κρατική ομπρέλα, καθώς το Δημόσιο θα μπει με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές.

Δεν είναι, πάντως, τυχαίο ότι ακριβώς λόγω της κατάστασης, άρχισαν πάλι να ανακινούνται σενάρια συνεργασιών και συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγάλων παικτών, σενάρια που δεν διαψεύδονται, μεν, από τους φερόμενους πρωταγωνιστές αλλά επισημαίνεται ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με την εμπλοκή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, δεν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις. Οι πρωταγωνιστές του... Σαββατοκύριακου θα είναι, όπως φαίνεται, EUROBANK και ALPHA, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και υπάρχουν συζητήσεις, οι οποίες είναι, ωστόσο, μάλλον σε πρώιμο στάδιο. Τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι το πρόβλημα ρευστότητας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιες τράπεζες, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για κινήσεις στο πεδίο των συγχωνεύσεων...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ