Ο Τζούλιαν Μελκιόρι, απόφοιτος του Royal College of Art, κατασκεύασε ένα φύλλο από μετάξι, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει οξυγόνο για τα διαστημικά ταξίδια, καθώς και να κάνει καλύτερο τον αέρα εδώ στη Γη.
Το φύλλο είχε αναπτυχθεί σε συνεργασία με ένα εργαστήριο μεταξιού του Πανεπιστημίου Τάφτς και κατασκευάζεται από μία μήτρα πρωτεΐνης που εξάγεται από μετάξι και χλωροπλάστες, το οργανίδιο που επιτρέπει στα φυτά και τα φύκια να φωτοσυνθέτουν. Οταν του παρέχεται φως και νερό, το συνθετικό φύλλο ενεργεί ακριβώς όπως ένα πραγματικό φύλλο και παράγει οξυγόνο.
«Είναι πολύ ελαφρύ, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, είναι εντελώς βιολογικό και η ιδέα μου ήταν να χρησιμοποιήσω την αποτελεσματικότητα της φύσης σε ένα ανθρωπογενές περιβάλλον» εξηγεί ο Μακιόρι.
Ωστόσο ο ίδιος δεν ονειρεύεται να κρατήσει τα φύλλα αυτά μόνο για τη Γη αλλά να τα στείλει ακόμα και στο διάστημα.
«Η NASA ερευνά διαφορετικούς τρόπους για να παράγει οξυγόνο στα διαστημικά ταξίδια, ή για αποίκηση στο διάστημα» εξηγεί. «Το υλικό αυτό θα μπορούσε να μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε το διάστημα πολύ περισσότερο από ό, τι τώρα.»
Εκτός από την τήρηση των απαιτήσεων για την αναπνοή των αστροναυτών και των πρώτων αποίκων του Αρη, το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τις προσόψεις των κτιρίων και στο εσωτερικό των συστημάτων εξαερισμού, ώστε να παράγουν καθαρό οξυγόνο.