Ο Γκίντερ Γκρας, η Ναντίν Γκόρντιμερ, ο Ντάριο Φο, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Κώστας Γαβράς και άλλες σημαντικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου πνεύματος υπέγραψαν αίτηση προς την UNESCO ζητώντας της να χρησιμοποιήσει τη διεθνή επιρροή της για την προστασία των ελληνικών μνημείων και έργων τέχνης που βάλλονται άμεσα από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Αυτό που ζητούν στην πραγματικότητα είναι να εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οποίες έχει υπογράψει και η Ελλάδα.
Η προσφυγή, την οποία υπογράφουν Νομπελίστες συγγραφείς, σημαντικοί πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος, σημειώνει τις «καταστροφικές συνέπειες» που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Σημειώνουν πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού έχει κοπεί περισσότερο από το ήμισυ σε μόλις τρία χρόνια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μια χώρα που διαθέτει 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και 19.000 μνημεία και αξιοθέατα.
«Οι κρατικές αρχές δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο αποτελεσματικής προστασίας, διατήρησης και παρουσίασης των μνημείων και χώρων. Έρευνες και ανασκαφές εγκαταλείπονται. Μουσεία είναι κλειστά ή αναμένεται να κλείσουν ολόκληρες αίθουσες λόγω έλλειψης φυλάκων. Οι λαθραίες ανασκαφές, οι λεηλασίες και η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια », γράφει ένα επεξηγηματικό σημείωμα της προσφυγής.
Επιπλέον η προσφυγή αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα μιας πιθανής ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων. Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα και το Αρχαιολογικό Νόμο, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ευρήματα είναι εθνική περιουσία και ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. «Η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων επηρεάζει δραματικά την κληρονομιά και αποδυναμώνει την προστασία και τη διατήρηση του λόγω της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων».
Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι οι περικοπές που επέβαλε η τρόικα στους προϋπολογισμούς του υπουργείου Πολιτισμού αντίκεινται στις διεθνείς συνθήκες της UNESCO, τις οποίες έχει υπογράψει και η Ελλάδα.
Μέσω της προσφυγής καλούν τον γενικό διευθυντή της UNESCO να χρησιμοποιήσει την εξουσία του οργανισμού, μέσω των διεθνών συμβάσεων, για να εξασφαλιστεί ότι ο αρχαιολογικός πλούτος στην Ελλάδα δεν θα θυσιαστεί στο βωμό της λιτότητας. Ζητεί, επίσης, να ξεκινήσει μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, σε διεθνή κλίμακα, για να βοηθηθεί η Ελλάδα.
Τέλος σημειώνουν με νόημα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν πρέπει να βλέπουν την πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας ως εμπόρευμα, από τη στιγμή που είναι μέρος της ταυτότητας και του συστήματος αξιών κάθε κράτους-μέλους
Τονίζουν, δε, πως τα πολιτιστικά αγαθά, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να γίνουν «πηγή γνώσης και κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ως μια συμβολική δύναμη για τη σταθερότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός ολοένα και πιο περίπλοκου κόσμου ».