Οι λιγότερες ώρες εργασίας, αλλά με τα ίδια χρήματα, μας κάνουν πιο παραγωγικούς -Τι δείχνουν σχετικές μελέτες - iefimerida.gr

Οι λιγότερες ώρες εργασίας, αλλά με τα ίδια χρήματα, μας κάνουν πιο παραγωγικούς -Τι δείχνουν σχετικές μελέτες

Οι λιγότερες ώρες εργασίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Andrew Bauer, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Secaucus στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, έψαχνε απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο για να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων του, αλλά και να τονώσει το ηθικό τους.

Για τον λόγο αυτό, όταν πέρυσι ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας από τον πατέρα του, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα και μείωσε κατά πολύ τις ώρες που απασχολούσε το προσωπικό του. «Συνήθως δούλευαν εννέα με δέκα ώρες την ημέρα και όσο περισσότερο εργάζονταν τόσο πιο πολύ μειωνόταν η απόδοσή τους. Έτσι λοιπόν πέρυσι αποφάσισα να μειώσω τις ώρες εργασίας σε δύο με τρεις, ανάλογα με τον τομέα του καθενός για να δω τι θα γίνει».

Στόχος του Bauer ήταν να εκτινάξει την απόδοσή τους και όχι να μειώσει τους μισθούς τους, όπως αρκετοί τον κατηγόρησαν. Αντιθέτως τους έδωσε και 15% αύξηση ενώ διατήρησε τα 45λεπτα διαλείμματα για φαγητό. Η απόφασή του αποδείχθηκε σοφή καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 10-15% σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Οι υπάλληλοι του, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στην εταιρεία από μία έως και τρεις δεκαετίες, εκτίμησαν την κίνηση του αφεντικού τους και απόλαυσαν το γεγονός ότι επέστρεφαν σπίτι τους πολύ νωρίτερα σε σχέση με παλαιότερα.

Το μεγάλο πείραμα της παραγωγικότητας

Αναφορικά με τις ώρες που πρέπει να εργάζεται ένας υπάλληλος ημερησίως έχουν γίνει αρκετές μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Πέρυσι, μία έρευνα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσίευτηκε στο περιοδικό «The Economist», έδειξε ότι όσο περισσότερο εργάζονταν οι υπάλληλοι τόσο περισσότερο έπεφτε η παραγωγικότητά τους.

Αντίστοιχη έρευνα όμως που πραγματοποιήθηκε στη Νότιο Κορέα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Happiness Studies» είχε διαφορετικά αποτελέσματα, καθώς φάνηκε πως οι εργαζόμενοι απόλαυσαν το μειωμένο ωράριο μόνο στη θεωρία. Στην πράξη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν το 2004 οι ώρες εργασίας εβδομαδιαίως από 44 μειώθηκαν σε 40 και τα Σάββατα ορίστηκαν ως αργίες, ήταν μέτρα που δεν βοήθησαν καθόλου το ηθικό των εργαζομένων ούτε την αποδοτικότητά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το γεγονός ότι σε λιγότερο χρόνο έπρεπε να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους τους αύξησε κατά πολύ τα επίπεδα του άγχους.

Όπως αποδείχθηκε τελικά, ο φόρτος εργασίας τους ήταν τόσο μεγάλος που δεν προλάβαιναν να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους έχοντας 40 ώρες (εβδομαδιαίως) στη διάθεσή τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ