18 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε γραφεία του ΟΗΕ - iefimerida.gr

18 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε γραφεία του ΟΗΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε η επίθεση στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα. Ως αποτέλεσμα έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι ενώ 8 τραυματίστηκαν, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας. [video]

"Μέχρι στιγμής, έχουμε 18 νεκρούς και 8 τραυματίες", είπε ο Μάικ Ζούοκουμορ, αξιωματούχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Νιγηρίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ένας άνδρας που ισχυρίστηκε ότι είναι εκπρόσωπος της ισλαμικής αίρεσης Μπόκο Χαράμ (η ονομασία της μπορεί να αποδοθεί από μια τοπική διάλεκτο ως "η δυτική παιδεία είναι αμαρτία", ή "η δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη") δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Αμπούτζα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άτομα σήμερα .

"Πραγματοποιήσαμε την επίθεση με απόλυτη ακρίβεια. Η επίθεση προγραμματίστηκε σχολαστικά και εκτελέστηκε. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο ΟΗΕ είναι ένας από τους κύριους στόχους μας", δήλωσε στο τηλέφωνο ο άνδρας αυτός που είπε ότι ονομάζεται Αμπού Ντάρντα, δηλώσεις που δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

Η ίδια οργάνωση που δρα κυρίως στο μουσουλμανικό βορρά είχε πραγματοποιήσει παρόμοια επίθεση τον περασμένο Ιούνιο στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Αμπούτζα, οργάνωση .

Την Πέμπτη, η Μπόκο Χαράμ είχε προβεί σε βομβιστική επίθεση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός και ένας στρατιώτης.

Ο Οκιλάτζε Μάικλ, μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ που εργάζεται στο κτίριο, είπε ότι είδε πολλές σορούς. "Είδαμε την έκρηξη στο κτίριο. Όλοι οι άνθρωποι σκοτώθηκαν. . . Τα πτώματά τους είναι παντού", είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της ΕΕ καταδικάζουν την επίθεση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση "καταδίκασαν έντονα" την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των γραφείων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα νωρίτερα σήμερα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα καταδίκασε "έντονα" την "φρικιαστική και άνανδρη" επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον του γραφείου του ΟΗΕ.

Η επίθεση αυτή αντανακλά τη "χρεοκοπία της ιδεολογίας που οδήγησε σε αυτή την πράξη μίσους", ανέφερε ο Ομπάμα, που έκανε διακοπές στο νησί Μάρθας Βάινγιαρντ ως σήμερα.

"Μου προκάλεσε βαθιά θλίψη η απώλεια ζωών σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση", ανέφερε εξάλλου σε μήνυμά του προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

"Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, σε εσάς και στους συναδέλφους σας στα ΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει αυτή την παράλογη ενέργεια βίας εναντίον του ΟΗΕ και του προσωπικού του", τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ έκανε λόγο από την πλευρά του για "απεχθή ενέργεια". "Η επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Εθνών ισοδυναμεί με μια επίθεση εναντίον της διεθνούς κοινότητας συνολικά", ανέφερε ο Μπούζεκ σε ανακοινωθέν του με το οποίο καταδίκασε την επίθεση.

Στην έδρα του Οργανισμού στην Αμπούτζα λειτουργούσαν οι εγχώριες αποστολές της Unicef, του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κ.ά.

Σθεναρή καταδίκη και από Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε σήμερα με τον πιο σθεναρό τρόπο την επίθεση κατά της έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

"Κάθε επίθεση κατά των Ηνωμένων Εθνών είναι μία επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της. Μπροστά σε αυτό το ειδεχθές έγκλημα, η Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να πολεμήσει αμείλικτα την τρομοκρατία" ανέφερε ανακοίνωση του Νικολά Σαρκοζί, που δημοσιεύθηκε από την γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ακόμη τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν και και τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και τον λαό της Νιγηρίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ