Θερινή... ψυχρολουσία στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, επιφύλαξε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, καθώς στην τριμηνιαία του Έκθεση κάθε άλλο παρά συμμερίζεται την υπεραισιοδοξία κυβερνητικών στελεχών για τη δυναμική τόσο των δημοσιονομικών μεγεθών όσο και της πραγματικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση αναδεικνύονται πέντε εστίες κινδύνου:
- το ζήτημα των τραπεζών, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 που ανακοίνωσε στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνονταν στα ? 77 δισ. ή στο 36% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων τον Απρίλιο έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα.
- οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Πρέπει να τονισθεί ότι ακόμα και χωρίς «μνημόνιο» η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία -τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα- αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον ΕΜΣ. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό «όχημα». Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις.
- οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν
- η δημοσιονομική εξυγίανση εξακολουθεί να είναι δρόμος μετ΄ εμποδίων. Στην Έκθεση δίνεται έμφαση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που ανατρέπουν τη μισθολογική πολιτική, στη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και στα σταθερά υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής
- το δημόσιο χρέος αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο