Η selfie, αυτή η πρακτική που συνίσταται να παίρνει κάποιος τον εαυτό του φωτογραφία, συχνά με ένα smartphone, για να τη μοιραστεί με έναν κύκλο ανθρώπων, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πολιτισμικά φαινόμενα του αιώνα μας.
Πολλοί βλέπουν σε αυτή την πρακτική μια ναρκισσιστική κατάπτωση των σύγχρονων κοινωνιών. Ειδικά όταν οι selfies γίνονται σε μέρη που δεν θα περίμενε κανείς.
Το 2013 ένα κύμα αποδοκιμασίας χτύπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν η χώρα ανακάλυψε ότι έφηβοι έβγαζαν selfies, χαμογελαστοί, στις κηδείες των παππούδων τους ή άλλων συγγενών.
Λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε η μόδα της selfie μετά το σεξ, η οποία προκάλεσε επίσης μεγάλη συζήτηση, και θεωρήθηκε «η απώτατη προδοσία της ιδιωτικότητας.
Εδώ και μερικές εβδομάδες, τα ΜΜΕ βρήκαν ένα νέο είδος selfie να καταδικάσουν: την selfie σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ηδη το κορυφαίο περιοδικό New Yorker έγραψε επί μακρόν, στα τέλη Ιουνίου γι'αυτό το περίεργο φαινόμενο -νεαροί και έφηβοι, κυρίως ισραηλινοί, ανεβάζουν selfies από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που επισκέπτονται.
Αυτή τη φορά όλη η λύσσα των ΜΜΕ έπεσε πάνω σε μια μαθήτρια από την Αλαμπάμα, την Μπρεάνα, η οποία ανέβασε στις 20 Ιουνίου μια selfie χαμογελαστή, με ακουστικά μουσικής στ'αυτιά την οποία συνόδευε στο twitter από ένα χαμογελάκι.
Σε ένα 24ωρο έλαβε πάνω από 6.000 απαντήσεις μίσους για το μήνυμά της στο twitter το οποίο αναγκάστηκε να σβήσει. Aπειρα άρθρα ανέβηκαν στο διαδίκτυο τα οποία κατέγραψαν για πάντα στην Google το πρόσωπό της με αυτή την εικόνα.
Η αρθρογράφος της Washington Post Κέιτλιν Ντέβει, ανέπτυξε μια άποψη ενδιαφέρουσα και διαφορετική λέγοντας ότι η περίπτωση της Μπρεάνα δεν είναι τόσο σκανδαλώδης όσο τα μίντια θέλησαν να την παρουσιάσουν. Ο πατέρας της κοπέλας, γράφει η αρθρογράφος, πέθανε έναν χρόνο ακριβώς πριν από αυτή τη φωτογραφία. Την βοηθούσε πολύ στα μαθήματα, ειδικά στην Ιστορία και είχαν δουλέψει μαζί στο θέμα του Ολοκαυτώματος.
«Δεν είναι σωστό μεγάλα μέσα όπως το Business Insider, το Buzzfeed, το Gawker και η Daily Mail να έχουν επιλέξει ειδικά αυτή την έφηβη για να την γεμίσουν ντροπή. Δεν σημαίνει τίποτα να γεμίζεις σελίδες, να παίρνεις κλικ και χρήματα με τέτοιες ιστορίες. Θα ήταν πιο παραγωγικό να συζητήσει κάποιος γιατί πολλοί, πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι κάνουν selfies στα πιο απίθανα σημεία, γιατί το κάνουν και τι σημαίνει» επισημαίνει η αρθρογράφος.