Paul Smith, η απίστευτη ιστορία ενός «παλαβιάρη» Βρετανού σχεδιαστή που έγινε αυτοκράτορας της μόδας [εικόνες] - iefimerida.gr

Paul Smith, η απίστευτη ιστορία ενός «παλαβιάρη» Βρετανού σχεδιαστή που έγινε αυτοκράτορας της μόδας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν ο Λούις Κάρολ είχε συναντήσει στο δρόμο του τον Βρετανό σχεδιαστή Paul Smith θα είχαν σίγουρα συμφωνήσει σε όλα. Αυτός ο παλαβιάρης Εγγλέζος είναι αυτοδίδακτος και εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του χρόνια πριν γίνει αυτοκράτορας της μόδας.

Εμαθε τη μόδα χάρη στη γυναίκα του Πολίν, η οποία είχε σπουδάσει στο Royal College of Art de Londres. Παρέδιδε μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα στην πόλη Μπίστον απ'όπου κατάγεται ο σχεδιαστής. Ο ίδιος λέει ότι οφείλει την τάση του να ανακατεύει τα χρώματα στην σχολική του αποτυχία. «Μου αρέσει να τα ανακατεύω όλα, το ωραίο με το κιτς. Μου κάνει εντύπωση που ορισμένοι δημιουργικοί άνθρωποι μένουν προσκολημμένοι σε ένα πράγμα. Είναι τόσο σύντομη η παραμονή μας στη Γη! Γιατί ένα παιδικό σχέδιο δεν είναι εξίσου σημαντικό με έναν Πικάσο; Εξάλλου πιστεύω ότι ο εν λόγω ζωγράφος έχει δηλώσει ότι πέρασε όλη τη ζωή του για να μάθει να ζωγραφίζει σαν παιδί».


Μια δημιουργική φύση ο Paul Smith που συνδιάζεται με μια μορφή αντικομφορμισμού εντελώς βρετανικού. «Εδώ οι σχολές μόδας και αρχιτεκτονικής μαθαίνουν εντελώς τρελά πράγματα στους φοιτητές. Τους ενθαρρύνουν κυρίως να δείχνουν περίεργοι και να κάνουν ερωτήσεις. Οσο για μένα, όταν κάποιος νέος άνθρωπος έρχεται στο γραφείο μου τον αναγκάζω να βλέπει κιόλας, όχι μόνο να κοιτάει. Ολα όσα χρειάζονται βρίσκονται δίπλα τους, αρκεί να χρησιμοποιήσουν τα μάτια τους».


Αυτή τη μέθοδο εφαρμόζει και ο ίδιος σε κάθε στάδιο της δουλειάς του. Η ομάδα του συγκεντρώνεται στο γραφείο του το οποίο είναι υπερπλήρες από πράγματα επιφανειακά άχρηστα και ετερόκλητα. Αρκεί να απλώσει κάποιος το χέρι για να δείξει ένα χρώμα και να πάρει έμπνευση για μια φόρμα. «Αυτό που για μας είναι εργαλείο δημιουργίας για άλλους δεν αποτελεί παρά μια πατσαβούρα που πρέπει να πάει στα σκουπίδια».


Αυτό το διάστημα το Μουσείο Σχεδίου του Λονδίνου (Design Museum) αφιερώνει στον ιδιοφυή Paul Smith μια εμπνευσμένη έκθεση που θυμίζει σουρεαλιστικό κουκλόσπιτο. Τα πιο τρελά αντικείμενα βρίσκονται εκεί: ποδήλατο, μπουκάλι Evian, φωτογραφική μηχανή, έπιπλα, υφάσματα, ρούχα, εικόνες όλη η κοσμογονία του Paul Smith.
Μια μικρογραφία από δωμάτιο ξενοδοχείου θυμίζει ότι ο «τρελός» Βρετανός ξεκίνησε την καριέρα του στο Παρίσι το 1096, με ελάχιστα χρήματα, πριν καταλήξει σε μια πραγματική αυτοκρατορία.

Η έκθεση Paul Smith στο Λονδίνο

Ο Paul Smith έχει χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ