Ομπάμα: Ο Πούτιν έχει την ευθύνη για τους αυτονομιστές -Τι προσπαθούν να κρύψουν παίρνοντας στοιχεία από το Boeing; - iefimerida.gr

Ομπάμα: Ο Πούτιν έχει την ευθύνη για τους αυτονομιστές -Τι προσπαθούν να κρύψουν παίρνοντας στοιχεία από το Boeing;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Ρωσία και προσωπικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε ο Μπαράκ Ομπάμα την ευθύνη για τη διεξαγωγή της έρευνας για την κατάρριψη του Boeing στην Ουκρανία. Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε την προσπάθεια των αυτονομιστών να αλλοιώσουν τα στοιχεία και διερωτήθηκε «τι θέλουν να κρύψουν;».

«Πρέπει να δοθούν στις οικογένειες οι σοροί των θυμάτων, να ερευνήσουμε τι έγινε, να σιγουρευτούμε ότι θα βγει η αλήθεια και θα αποδοθούν οι ευθύνες. Οι ειδικοί χρειάζονται πλήρη και άμεση πρόσβαση στο σημείο», είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας πως οι στηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές μπλοκάρουν την έρευνα. «Επανειλημμένα έχουν εμποδίσει τους ερευνητές, που αντίκρισαν τα υψωμένα όπλα τους. Απομακρύνουν σώματα, χωρίς τη φροντίδα που θα περίμενε κανείς σε αυτή την τραγωδία. Αυτό είναι προσβολή σε εκείνους που έχασαν τους δικούς του ανθρώπους», πρόσθεσε και διερωτήθηκε «Τι προσπαθούν να κρύψουν άραγε;».

Στο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος χωρίς υπεκφυγές «έδειξε» προς τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ρωσία έχει μεγάλη επιρροή στους αυτονομιστές. Τους έχει εκπαιδεύσει, τους έχει εξοπλίσει, ακόμη και με αντιαεροπορικά βλήματα, ενώ αρκετοί άνθρωποι- κλειδιά ανάμεσα στους αυτονομιστές είναι Ρώσοι πολίτες», είπε ο Ομπάμα.

Οπως σημείωσε, με δεδομένη την επιρροή που έχει ο Πούτιν επάνω τους, ο Ρώσος πρόεδρος βαρύνεται με την ευθύνη να τους αναγκάσει να συνεργαστούν προκειμένου να γίνει η έρευνα για την αεροπορική τραγωδία. «Ο Πούτιν λέει ότι υποστηρίζει την έρευνα. Χαίρομαι, αλλά πρέπει να το δείξει και με πράξεις. Οι αυτονομιστές και οι Ρώσοι χορηγοί τους πρέπει να σιγουρευτούν ότι θα γίνει η σωστή δουλειά εκεί».

Ο Ομπάμα φρόντισε να υπενθυμίσει ότι τάσσεται ακόμη υπέρ μίας διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, και προειδοποίησε ότι αν η Ρωσία επιμείνει να παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία της χώρας υποστηρίζοντας τους αυτονομιστές, τότε θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα.

«Οι οικογένειες πρέπει να πάρουν όσους έχασαν, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι έγινε και οι Ουκρανοί πρέπει να ορίζουν μόνοι τους το δικό τους μέλλον», σημείωσε με νόημα κλείνοντας ο Ομπάμα.

Στην αρχή του διαγγέλματός του είχε αναφερθεί στην αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή, ζητώντας να γίνει εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να σταματήσουν να χάνονται οι ζωές αθώων. Σημείωσε ότι έχει δώσει εντολή στον Τζον Κέρι να επιτευχθεί η επιστροφή στη συμφωνία του 2012 για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ