Στο αγαπημένο του χωριό Δολό Ιωαννίνων, ο Κάρολος Παπούλιας έχει εδώ και χρόνια τα δικά του αιγοπρόβατα, τα οποία μέχρι και λίγο πριν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβγαζε ο ίδιος για βοσκή κάθε φορά που επισκεπτόταν τον τόπο του.
Το κοπάδι του το προσέχει ο Χριστόφορος Κωσταράς, προσωπικός φίλος του Κώστα Καραμανλή ο οποίος διαθέτει τον ξενώνα που τον φιλοξενεί, όταν ο πρώην πρωθυπουργός επιλέγει την περιοχή για ολιγοήμερες διακοπές.
Ο κ. Κωσταράς
Ο Καραμανλής στον ξενώνα Κωσταρά
Ποιά είναι τα αφεντικά του κοπαδιού
Ο κ. Κωσταράς φροντίζει συνολικά 250 αιγοπρόβατα, των οποίων τα «αφεντικά» είναι ο κ. Παπούλιας, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Θεόδωρος Κασσίμης και ο Λευτέρης Γείτονας των γνωστών εκπαιδευτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε φορά που ανεβαίνουν στα Ιωάννινα παίρνουν από το μερίδιο που τους αναλογεί, όπως κρέας, τυρί και γάλα.
Οπως αναφέρουν κάτοικοι του διπλανού χωριού, της Πωγωνιανής, κάθε Μεγάλη Παρασκευή ο κ. Κωσταράς μαζί με τους ιδιοκτήτες των αιγοπροβάτων μαζεύονται στον ξενώνα και προετοιμάζουν τους οβελίες για την Κυριακή του Πάσχα. Αυτό που δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής είναι να βρεθούν στο ίδιο χωριό ταυτόχρονα όλοι οι ιδιοκτήτες των αιγοπροβάτων. Ενδεχομένως οι υποχρεώσεις τους να μην τους έχουν επιτρέψει να συνδυάσουν την ίδια στιγμή μια τέτοιου είδους εκδρομή και -γιατί όχι- να γυρίσουν όλοι μαζί τους οβελίες. Ο κ. Παπούλιας κατάγεται από το διπλανό χωριό, την Πωγωνιανή. Η αγάπη που τρέφει για τον τόπο του είναι τέτοια που οι κάτοικοι περιμένουν με ανυπομονησία την επίσκεψή του, καθώς μαζί του περνούν ώρες ατελείωτες στα γραφικά καφενεδάκια και πίνουν μαζί μέχρι και τσίπουρα.
Πώς έγινε το κοπάδι του Παπούλια
Πριν από χρόνια, σε ένα καφενείο του χωριού κάθονταν ο κ. Παπούλιας με συγχωριανούς του, αλλά και τον κ. Κωσταρά. Εκεί που έπιναν τσίπουρα, ο κ. Κωσταράς πέταξε την ιδέα στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του προσέχει κάποια πρόβατα, ώστε να έχει φρέσκο γάλα, τυρί και κρέας. Τότε ο κ. Παπούλιας, χωρίς δεύτερη σκέψη, είπε «ναι» στον κ. Κωσταρά.
Η έξοχη δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου γράφει στο σάιτ της daskalopoulou.gr:
Και μπαίνω σε ένα πέτρινο αρχοντικό, με έργα τέχνης και πίνακες, φλατ τηλεοπτικές οθόνες και συστήματα ήχου. Η τηλεόραση παίζει Τσάνελ Φορ και ακούγεται τζαζ. Στο σαλόνι, μου δείχνουν φωτογραφίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με την κάπα και την γκλίτσα στο χέρι. Κι εγώ μυρίζω σαν τσελιγκοπούλα, έχω μάθει πια τα λόγια του Ντελή παπά νερό κι έχω χάσει τα λόγια μου.
Διότι ο πρόεδρος έγινε τσέλιγκας μεν, αλλά όχι σε οποιοδήποτε κοπάδι. Ο Χριστόφορος Κωσταράς είναι ο κύριος μέτοχος του πιο επώνυμου κοπαδιού στην Ελλάδα. Τα 250 αιγοπρόβατα που φροντίζει έχουν την τιμή να γυρίζουν σε επώνυμες σούβλες.
Από τον βουλευτή Θεόδωρο Κασσίμη μέχρι τον Λευτέρη Γείτονα των γνωστών εκπαιδευτηρίων κι από τη διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής, Ελένη Σπανοπούλου, μέχρι τον εκδότη Βασίλη Κουτσολιόντο, όλοι οι… μέτοχοι του κοπαδιού είναι προσωπικότητες κύρους. «Αλλά ο πρώτος μέτοχος ήταν ο Κάρολος, παρότι πολλοί θέλουν να τον διαγράψουμε από το κοπάδι τώρα που ανέβηκε τόσο ψηλά». Γελάμε γύρω από τη ζεστή φασολάδα που μας σερβίρει η Μαριάννα, η ελληνοαγγλίδα γυναίκα του Χριστόφορου, στη χάι τεκ κουζίνα της.
Ο Χριστόφορος παράτησε μια επιτυχημένη καριέρα στην Αθήνα και πήρε τα βουνά το 1993. Εγκαταστάθηκε στο Δολό, ένα χωριουδάκι που το χειμώνα με το ζόρι κρατάει 20 κατοίκους, κι έφτιαξε έναν ξενώνα. «Ο Κάρολος ήταν από τους πρώτους επισκέπτες μας κι ο πρώτος που με ενθάρρυνε να φτιάξω κοπάδι. Εδώ οι άνθρωποι με περνούσαν για τρελό. Μου έλεγαν ότι αν γίνω τσοπάνος θα χάσω την αξιοπρέπειά μου. Οπότε, φαντάζεσαι τι πλάκα έγινε όταν το 1998 άρχισα τα πρόβατα με συνεταίρους τον τωρινό πρόεδρο, τον τότε δήμαρχο Ιωαννίνων, τον πρώην πρύτανη».
Περπατάμε μέσα στο δάσος και σταματάμε στην «αίθουσα συνεδριάσεων» του κοπαδιού: ένα μικρό πέτρινο καλύβι, φωτισμένο με κεριά και με ένα τζάκι που τριζοβολάει. Καθόμαστε πάνω σε φλοκάτες και κιλίμια κι ο Χριστόφορος μας λέει ιστορίες για ξένους δημοσιογράφους που ήρθαν για ρεπορτάζ και… ξέχασαν να φύγουν από τα τσίπουρα, αλλά και για το πώς ο ίδιος διαλέγει τους πελάτες του.
«Μια παρέα είμαστε που κάνουμε την πλάκα μας και περνάμε καλά. Ο ξενώνας λειτουργεί σαν να είναι το σπίτι των μετόχων. Γι” αυτό και πολλές φορές κρεμάω μια ταμπέλα που γράφει «Κλειστόν». Δεν θέλουμε ξένους, δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Οι φίλοι μας θέλουν να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν, να φάνε βιολογικά προϊόντα. Ερχονται εδώ για να ζήσουν στη φύση: φυτεύουν, σπέρνουν, ξεβοτανίζουν. Κι έχουμε και κάποια έθιμα που τα κρατάμε όλοι οι μέτοχοι κάθε χρόνο: κουρεύουμε όλοι μαζί τα πρόβατα και κάθε Μεγάλη Παρασκευή σφάζουμε τα αρνιά για το Πάσχα».
Ο Κάρολος Παπούλιας είναι ιδιαίτερα περήφανος για το κοπάδι του. Γι” αυτό και δεν διστάζει να αναφέρεται σ” αυτή τη δραστηριότητά του ακόμα και σε επίσημες στιγμές του. Ισως δεν ήταν πολλοί εκείνοι που ερμήνευσαν σωστά τη δήλωσή του όταν παρέδιδε το ΥΠΕΞ στον Θεόδωρο Πάγκαλο «ο τσέλιγκας φεύγει, ο αμπελουργός έρχεται», αλλά ο κύριος Παπούλιας κυριολεκτούσε. Αλλωστε, η Ηπειρος έχει παράδοση σε πολιτικούς-τσελιγκάδες, ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ δήλωνε τσέλιγκας και συγγραφέας. Κι ίσως σε κάποια από τις πολλές συζητήσεις του με τον αυριανό πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλούσαν και για τα πρόβατά τους.
Το σίγουρο είναι πως η στάνη του Δολού είναι κάτι σαν τη «Μεγάλη Βρετάννια» των συνόρων. Οποιος επίσημος έχει περάσει από την περιοχή, από τον Κώστα Καραμανλή μέχρι τον Κωστή Στεφανόπουλο, στο περιθώριο της επίσκεψης θα πιει κι ένα τσιπουράκι εδώ.
«Ακόμα και πέτρες να σου μαγειρέψει ο Χριστόφορος, νόστιμες θα είναι», μας λέει ένας δημοσιογράφος της περιοχής, «άλλωστε τέτοιο σέρβις δεν βρίσκεται σε ολόκληρη την Ηπειρο».
H στάνη γίνεται λέσχη ισχυρών
Η στάνη λοιπόν λειτουργεί κάπως σαν λέσχη των ισχυρών της περιοχής: μαζεύονται εδώ τα Σαββατοκύριακα και γύρω από τις καζάνες με την προβατίνα και τα βιολογικά λαχανικά (που πολλές φορές έχουν κόψει με τα χεράκια τους από το μποστάνι) συζητούν για πολιτική, κλείνουν επιχειρηματικές συμφωνίες, χαράσσουν στρατηγική. «Τον Κάρολο τον πειράζαμε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, του λέγαμε ότι ασκεί διπλωματία… του τσίπουρου. Ο ίδιος δεν πίνει πολύ, αλλά επειδή είναι καλός στην παρέα, είναι ικανός να σε κάνει ντίρλα. Επίσης συνήθιζε στις επισκέψεις του στο εξωτερικό να προσφέρει τσίπουρο στους ομολόγους του. Οπότε, όταν μαζευόμασταν εδώ στο Δολό κι είχε κλείσει κάποια σοβαρή συμφωνία, του κάναμε πλάκα. «Αϊντε, Κάρολε, πάλι με τα τσίπουρα έκανες διπλωματία!»».