Προειδοποιήσεις Σόιμπλε και Σαπέν για «φούσκες» στις κτηματαγορές -Ποιοι οι κίνδυνοι για τις Κεντρικές τράπεζες - iefimerida.gr

Προειδοποιήσεις Σόιμπλε και Σαπέν για «φούσκες» στις κτηματαγορές -Ποιοι οι κίνδυνοι για τις Κεντρικές τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τον κίνδυνο να σκάσουν ενδεχόμενες «φούσκες» στις κτηματαγορές, αλλά και στις αγορές περιουσιακών στοιχείων (assets) ευρύτερα, αλλά και την προσοχή που θα πρέπει να επιστήσουν οι Κεντρικές τράπεζες μίλησαν σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στην εφημερίδα Handelsblatt οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την αποτροπή φαινομένων "φούσκας" μόνο στις κρατικές ελεγκτικές αρχές. Οι Κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν εικόνα της αγοράς όταν λαμβάνουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με το που θα διοχετεύσουν ρευστότητα». Επίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε ότι στον τομέα της κτηματαγοράς «υπάρχουν κάποια σημάδια που υποδηλώνουν την δημιουργία "φούσκας"».

Σημειώνεται πως οι αναφορές Σόιμπλε για φούσκες σε αγορές ακινήτων έρχονται ένα μήνα μετά τις αντίστοιχες προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι τιμές των κατοικιών σε πολλές χώρες κινούνται αρκετά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Ο νέος διεθνής δείκτης τιμών κατοικιών του ΔΝΤ κατέδειξε ότι οι τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί 3,1% σε σχέση με πέρσι και ότι οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν ταχύτερα στις αναδυόμενες αγορές (αύξηση άνω του 10% στις Φιλιππίνες, 9% στην Κίνα και 7% στη Βραζιλία). Πάντως, το ΔΝΤ ανησυχεί περισσότερο για τις αγορές ακινήτων της Αυστραλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, από ότι για τις αναδυόμενες οικονομίες. Ενδεικτικά, στον Καναδά οι τιμές των κατοικιών κινούνται σήμερα 33% υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο σε σχέση με τα εισοδήματα και 87% υψηλότερα σε σχέση με τα μισθώματα.

Πάντως, τον προηγούμενο μήνα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει ότι «η γερμανική κτηματαγορά δίνει σημάδια κινδύνου, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη πολύ σοβαρά». Οι περισσότεροι Κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δηλώσει ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης περιπτώσεων «φούσκας», μπορεί να γίνει μέσω ρυθμιστικών μέτρων και όχι με αναπροσαρμογές στα επιτόκια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ