Επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα ζητούν οι Γερμανοί - iefimerida.gr

Επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα ζητούν οι Γερμανοί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων τάζει η Γερμανία στην Ελλάδα, αλλά ζητά ειδικούς όρους και κυρίως τη δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών με χαμηλότερη φορολογία και άλλο εργασιακό καθεστώς.

Η χθεσινή επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Στέφεν Κάπφερερ στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου περιείχε μεγάλες υποσχέσεις αλλά και σημαντικές απαιτήσεις.

Σε μια στιγμή που το δεύτερο δανειακό πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας κρέμεται από μια κλωστή, από τις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις κατέστη σαφές ότι η Γερμανία ναι μεν υπόσχεται επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό, τις υποδομές, τη βιομηχανία και τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά παράλληλα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για δικά της κεφάλαια.

Φορολογία και... ανταγωνισμός

Οι γερμανικές απαιτήσεις για ειδικές επενδυτικές ζώνες που συνεπάγονται χαμηλότερη φορολογία, για φθηνότερο κόστος εργασίας και μάλιστα κατά παρέκκλιση των νόμων περί ανταγωνισμού της Ε.Ε., για εξασφάλιση της χρηματοδότησης των επενδύσεων που θα γίνουν από τα κοινοτικά κονδύλια και για τραπεζικές εγγυήσεις δείχνουν το πως αντιλαμβάνονται οι εταίροι μας την βοήθεια στη χώρα μας η οποία προφανώς περνάει πρωτίστως μέσα από τα δικά τους κέρδη.

Ειδικά για το θέμα της δημιουργίας «ειδικών επενδυτικών ζωνών», ο Γερμανός υφυπουργός επέμεινε να ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ώστε να επιτύχει την «εξαίρεσή της» από τους κοινοτικούς περιορισμούς.

Τέτοιες ζώνες, που προβλέπουν σημαντικά φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα και διαφορετικούς όρους εργασίας (χαμηλότεροι μισθοί, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, «εισαγωγή» εργαζομένων κ.ά.), δεν προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση για λόγους ισότιμου ανταγωνισμού των κρατών-μελών.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα της αδειοδότησης και της χωροθέτησης των μονάδων συζητείται να αντιμετωπιστεί με τον καθορισμό ειδικών επενδυτικών ζωνών, ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα (προσφυγές, καθυστερήσεις στις άδειες κ.ά.) που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στις 5 και 6 Οκτωβρίου θα βρεθεί στην Ελλάδα ο «διαχειριστής» του γερμανικού σχεδίου για την Ελλάδα Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τουλάχιστον 100 επιχειρηματίες, με συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις.

Που θέλουν να επενδύσουν

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γερμανικό ενδιαφέρον για κοινές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που παρουσίασε αναλυτική πρόταση, επιβεβαίωσαν ότι το κέντρο βάρους των συζητήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκεται στον ενεργειακό τομέα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε φιλόδοξο το σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, όπως είπε, θα αφορά εξαγωγές ηλιακού ρεύματος όχι μόνο προς τη Γερμανία, αλλά και προς άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας, για να καλύψουν τους δικούς τους στόχους και τις δικές τους ανάγκες σε ΑΠΕ.

Εκτός της ενέργειας, οι άλλοι τομείς γερμανικού ενδιαφέροντος είναι ο τουρισμός, η βιομηχανία, τα τρόφιμα, οι υποδομές και η διαχείριση απορριμμάτων. Ωστόσο, για να μη μείνουν στα λόγια αυτές οι επενδύσεις, πρέπει να επιλυθεί το βασικό πρόβλημα της άντλησης κεφαλαίων, κάτι που οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να κάνουν, ειδικά αυτή την περίοδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ