Γερμανός εμπειρογνώμονας: Μόνο ο στρατός θα μπορούσε να πλήξει το Boeing στα 10.000 μ. - iefimerida.gr

Γερμανός εμπειρογνώμονας: Μόνο ο στρατός θα μπορούσε να πλήξει το Boeing στα 10.000 μ.

Γερμανός εμπειρογνώμονας: Μόνο ο στρατός θα μπορούσε να πλήξει το Boeing στα 10.
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τη στιγμή που η τραγική είδηση της κατάρριψης του Boeing έκανε το γύρο του κόσμου, άρχισαν οι υποθέσεις αλλά και οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το θάνατο των 298 επιβαινόντων στην πτήση της Malaysia Airlines. Και μία από τις απαντήσεις που αναζητούνται- καθώς πολλοί «δείχνουν» προς τους φιλορώσους αυτονομιστές- είναι πώς βρήκαν τέτοιο εξοπλισμό.

Η Deutsche Welle ζήτησε την άποψη ενός ειδικού, του Χάινριχ Γκροσμπόνγκαρντ, που εργάζεται στην εταιρεία Expairtise Communications του Αμβούργου, με τον Γερμανό εμπειρογνώμονα να δηλώνει κάθε ότι καμία ανταρτική οργάνωση δεν διαθέτει οπλισμό με βεληνεκές στα 10.000 μέτρα. Και υπενθυμίζει ότι οι πωλητές όπλων διαθέτουν όπλα μόνο σε στρατούς.

«Είναι εντελώς ασυνήθιστο», απάντησε. «Οι ανταρτικές οργανώσεις ή οι μεμονωμένοι αντάρτες διαθέτουν μεν πυροβόλα που χειρίζονται από τον ώμο, αλλά με σχετικό μικρό βεληνεκές. Για παράδειγμα, τα φορητά πυροβόλα Stinger δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 3.000 με 4.000 μέτρα. Για να φτάσει κανείς τα 10.000 μέτρα χρειάζεται άλλου είδους όπλα. Και τέτοια όπλα δεν διέθεταν στον παρελθόν ανταρτικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο Γερμανός.

«Με τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας οι πτήσεις ήταν ασφαλείς. Τα ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν πετούσαν όλα σε πολύ χαμηλό ύψος. Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου δεν επηρεάστηκαν οι πτήσεις των επιβατικών αεροσκαφών. Οι μεγάλοι πωλητές όπλων, είτε Αμερικανοί, είτε Ρώσοι, πρόσεξαν να μην χορηγούν αντιπυραυλικά πυροβόλα που θα ήταν επικίνδυνα για τα αεροσκάφη με επιβάτες», πρόσθεσε και υπογραμμίζει ότι αν αποδειχθεί ότι για την τραγωδία ευθύνονται οι αυτονομιστές, θα πρέπει να εξεταστεί το πώς κατόρθωσαν να πάρουν στα χέρια τους τέτοια όπλα.

Ο Γερμανός ειδικός δεν θεωρεί αμέλεια τη συνέχιση πτήσεων πάνω από την ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν από τον περασμένο Απρίλιο. Και επιμένει ότι τα αεροπλάνα που εκτελούν δρομολόγια με επιβάτες πετούν τόσο ψηλά που μόνο από έναν τακτικό στρατό είναι δυνατό να καταρριφθούν. Και έφερε ως παραδείγματα το αεροσκάφος της Korean Air 007 τη δεκαετία του 80 ή το Airbus A300 πάνω από τον Περσικό Κόλπο, που καταρρίφθηκε από αμερικανική φρεγάτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ