Επιστολή σε 60 (!) ομολόγους του έστειλε ο E. Βενιζέλος, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, καθώς οι τράπεζες αναμένουν τις λεπτομέρειες συμμετοχής τους.
Η επιστολή δεν έχει αποδέκτες μόνο τους 26 Ευρωπαίους συναδέλφους του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, αλλά απευθύνεται και σε άλλες χώρες που έχουν έκθεση στο ελληνικό Χρέος, όπως για παράδειγμα η Κίνα και ο Καναδάς.
Όπως μετέδωσε το REUTERS, επικαλούμενο πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαβουλεύσεις, η συμμετοχή των τραπεζών βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο 50% έναντι στόχου συμμετοχής του 90% των ιδιωτών που κατέχουν ομόλογα λήξης έως το 2024, ωστόσο η συμμετοχή αυτή μπορεί να εκτιναχθεί αμέσως μόλις διευκρινιστούν λεπτομέρειες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στον αντίποδα, τραπεζικοί παράγοντες σημείωναν ότι είναι μάλλον πρόωρο να υπολογίζει κανείς ποσοστό συμμετοχής, όταν δεν έχει φύγει καν από το υπουργείο Οικονομικών το νομικό κείμενο με τους όρους συμμετοχής των ιδιωτών, συμπληρώνοντας ότι θα ήταν λάθος να υποστηρίξει κανείς ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι στο σημείο- μηδέν.
Αυτό που πρέπει να προβληματίζει, πάντως, την ελληνική πλευρά είναι η πίεση των ιδιωτών όχι μόνο να διευκρινιστούν σύντομα κάποια "γκρίζα" σημεία του προγράμματος αλλά και να βελτιωθούν οι όροι που προέβλεπε η πρόταση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών, που αποτελεί και τη βάση των διαβουλεύσεων. Όπως δήλωσε Έλληνας τραπεζίτης στο REUTERS, αυτή η βελτίωση θα μπορούσε να αφορά είτε στο "κούρεμα" το οποίο θα μπορούσε να είναι στο 19% αντί 21% της αρχικής πρότασης είτε στο ύψος της επιδιωκόμενης συμμετοχής που είναι στο 90%. Ωστόσο είναι προφανές ότι και στις δύο περιπτώσεις το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο θα περιοριστεί. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός στόχος είναι "καθαρό" όφελος 106 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ ευρώ ειδικά για τη περίοδο 2011- 2014.
Το θέμα είναι ότι λένε πως όσο το συντομότερο ολοκληρωθεί η συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις ίδιες τις τράπεζες. Είναι, άλλωστε, ενδεικτική η πίεση στα ελληνικά ομόλογα, με το 2ετές να αγγίζει το 46% και το 10ετές να φτάνει στα επίπεδα- ρεκόρ του 18,55%. Όσον αφορά, δε, στα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας, τρέχουν ολοταχώς για τις 3.000 μονάδες, αποτιμώντας το κίνδυνο που βλέπουν οι αγορές...