Διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις... στην κόψη του ξυραφιού - iefimerida.gr

Διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις... στην κόψη του ξυραφιού

EURO
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Από μια κλωστή κρέμονται οι διαπραγματεύσεις για το θέμα των εγγυήσεων, καθώς παρά τις παρασκηνιακές πιέσεις που ασκούνται από το Βερολίνο προς τους Φινλανδούς για να κάνουν πίσω αλλά και στους Αυστριακούς για να μην επιμείνουν, τα δύο... στρατόπεδα παραμένουν οχυρωμένα στις θέσεις τους.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ήταν κρίσιμη η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελευταίες ελπίδες για συμβιβαστική λύση- έτσι ώστε να μη χρειαστεί παρέμβαση σε επίπεδο ηγετών- εναποτίθενται σε ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα τεθεί επί τάπητος.

Όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους FINANCIAL TIMES, ακόμα κι αυτό το σχέδιο συναντά αντιδράσεις, αλλά το χειρότερο για την ελληνική πλευρά είναι ότι προβλέπει εγγυήσεις όχι σε μετρητά αλλά σε μετοχές κρατικών εταιριών ή σε ακίνητη περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι επιβεβαιώνεται κι από άλλη πηγή ότι έχει τεθεί εκ νέου στο τραπέζι θέμα εμπράγματων εγγυήσεων, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν θέλει καν να συζητήσει. Ακόμα κι αν προχωρούσε, πάντως, αυτή η ιδέα, το ερώτημα που θέτουν αναλυτές είναι ποια ακριβώς ακίνητα θα μπορούσαν να "δεσμευθούν", όταν τα αποκαλούμενα "φιλέτα" προορίζονται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ ανάλογο είναι το ερώτημα και στο ενδεχόμενο να προκριθεί η λύση των μετοχών κρατικών εταιριών, αφού και αυτές είναι ήδη ενταγμένες στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με προσδοκία εσόδων περίπου 15 δισ. ευρώ.

Ακόμα κι αν ξεπερνούσε, πάντως, κανείς αυτούς τους σκοπέλους, θα έπεφτε πάνω στον τοίχο του ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με τη τροπή που έχει πάρει η υπόθεση των εγγυήσεων. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, αυτό πρέπει να προηγείται πάντα ως πιστωτής, κάτι που ανατρέπεται στη πράξη στη περίπτωση που δοθούν εγγυήσεις σε συγκεκριμένες χώρες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Είναι, δε, ενδεικτικό του μπλεξίματος, ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν και σε ποιο ύψος θα συμμετάσχει στο δεύτερο "πακέτο" βοήθειας, καθώς πέρα από το τυπικό της υπόθεσης- που έχει να κάνει με την υποβολή σχετικού αιτήματος από την ελληνική πλευρά- δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το τοπίο όσον αφορά στο ευρωπαϊκό σκέλος της βοήθειας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ