Με τη φράση - σύνθημα «το μπορούμε» έκλεισε την ομιλία του στο συμπόσιο της Σύμης ο Γιώργος Παπανδρέου την Παρασκευή αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ρόλο που επιθυμεί για τον εαυτό του, στις αγωνίες του, στην εγκληματική διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας και αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε επίσης σφοδρή κριτική στα δημοσιεύματα για τα κοκτέιλ και την ατμόσφαιρα στο συμπόσιο της Σύμης, για την απαξίωση του συνεδρίου και την προσπάθεια δημιουργίας μύθων με βάση μια φωτογραφία. Είπε χαρακτηριστικά : «Κάποιοι, χρόνια τώρα, επιχειρούν να απαξιώσουν αυτή τη συνάντηση. Δεν ενδιαφέρονται για το τι συζητούμε. Δεν ενδιαφέρονται για το αν η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να καταστεί επίκεντρο της συζήτησης για τα ηθικά προτάγματα στην παγκόσμια κοινωνία. Ίσως ακόμα και να φοβούνται τη σημασία των ιδεών και των απόψεων που καταθέτουν οι συμμετέχοντες.
Αρκεί ένα δημοσίευμα που θέλει να μας πείσει ότι, βρισκόμασταν εδώ, περνάγαμε καλά, ανταλλάσσαμε φιλοφρονήσεις, τρώγαμε σούσι και πίναμε κοκτέιλ. Έχει καμία σημασία ακόμη και το αν ήμασταν εδώ; Αν είχαμε πατήσει το πόδι μας στο νησί; Καμία. Αρκούν οι εντυπώσεις. Να βγαίνει η εικόνα μιας δήθεν πολυτελούς διαβίωσης. Αρκεί να εξασφαλιστεί μια φωτογραφία που να μπορεί να αξιοποιηθεί για να οικοδομηθεί ένας μύθος.»
Κατακεραυνώνοντας τη Νέα Δημοκρατία
Αναφερόμενος στην κρίση έριξε ευθύνες στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και στην κυριαρχία του πελατειακού συστήματος: «Η Ελλάδα χρειάστηκε τη βοήθεια των εταίρων της. Έτσι, μπήκαμε σε πρόγραμμα προσαρμογής, το γνωστό μνημόνιο. Ποιοι ήταν οι ουσιαστικοί λόγοι; Η εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και οι χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους.
Σήμερα στη χώρα, η συντήρηση, αριστερά και δεξιά, επιχειρεί να αποφύγει κάθε συζήτηση για αυτά. Όχι μόνον λόγω των ευθυνών της, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά κυρίως γιατί δεν επιθυμεί ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού συστήματος και πολύ περισσότερο, την προοδευτική προσέγγιση για αυτήν την ανατροπή. Έτσι, μεταφέρει το πεδίο του ενδιαφέροντος πάντα αλλού. Πάντα φταίει κάτι άλλο, όχι οι πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση.»
Tι είπε για το πολιτικό του μέλλον
Απάντησε μόνος του και στην επίμονη παραφιλολογία για τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Είπε χαρακτηριστικά: «Και δεν σας κρύβω ότι, και προσωπικά, αυτή είναι η αγωνία μου. Να συμβάλλω όπως μπορώ, με κάθε τρόπο, σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν με ενδιαφέρει καμία καρέκλα, καμία θέση εξουσίας, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη.
Για άλλους, αυτό με καθιστά ευάλωτο, για άλλους είναι η δύναμή μου. Έχω επιλέξει να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο, τον δρόμο της συνάντησης με κάθε πολίτη που έχει αυτήν την κοινή αγωνία. Που δεν υποτάσσεται στην εντύπωση που καλλιεργούν οι κρατούσες αντιλήψεις, ούτε και ακολουθεί τις νόρμες που αναπαράγουν την κακοδαιμονία που κρατά τη χώρα όμηρο στο παρελθόν.»
Το «νέο σύνθημα»: Το μπορούμε
Απηχώντας το περιβόητο σύνθημα του Μπάρακ Ομπάμα yes we can, ο Γιώργος Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «Το μπορούμε» και αφού προηγουμένως είχε απευθυνθεί στους νέους. Είπε χαρακτηριστικά:
«Απευθυνόμενος προς εσάς τους νέους που έχουμε τη χαρά να βρίσκεστε φέτος μαζί μας, θέλω να σας καλέσω να γίνετε οι αγγελιοφόροι ενός μηνύματος προς την Ελληνική κοινωνία: Του χρέους που έχουμε να γίνουμε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, η δύναμη της αλλαγής της χώρας.
Να ξεπεράσουμε τις άγονες διαχωριστικές γραμμές, να πιστέψουμε και πάλι στις δυνατότητές μας, και να ενδυναμώσουμε τις αρχές, τις αξίες, τις ιδέες μας, για να δώσουμε από κοινού τη μάχη για τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας.
Το μπορούμε».