Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων σε συνεργασία με τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ διενεργούσαν ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς και διαπίστωσαν πως η μαύρη εργασία βασιλεύει. Μύκονος και Σαντορίνη είναι στις πρώτες θέσεις και στη συνέχεια ακολουθούν η Εύβοια, η Αχαΐα, η Ήπειρος και η Θεσσαλονίκη.
Οπως γράφει και το protothema στις Κυκλάδες υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες για αδήλωτη εργασία, απολύσεις ή συνεχής αντικατάσταση του προσωπικού.
Στην Εύβοια αρκετά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν φέτος καθώς οι εργοδότες έφυγαν στο εξωτερικό αφήνοντας απλήρωτους και όμηρους δεκάδες εργαζόμενους αφού δεν τους απολύουν και φυσικά δεν τους επαναπροσέλαβαν.
Στην Αχαΐα ακολουθήθηκε ακόμα και το μοντέλο της Αίγινας όπου πέρυσι εντοπίστηκε αγγελία που πρόσφερε σε καμαριέρα αντί αμοιβής μόνο τροφή και στέγη. Το ίδιο πρότεινε ξενοδόχος της Αχαΐας σε δύο εργαζόμενους και χρειάστηκε η επέμβαση του Σωματείου και της Επιθεώρησης Εργασίας για να τους ασφαλίσει και να τους καταβάλει αποδοχές.
Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Πρέβεζα και τα Ιωάννινα οφείλουν αποδοχές ακόμη και πάνω από 12 μήνες.