Ταξίδι στη Ρουάντα 20 χρόνια μετά τη γενοκτονία -Τα βιώματα του πολέμου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού [εικόνες] - iefimerida.gr

Ταξίδι στη Ρουάντα 20 χρόνια μετά τη γενοκτονία -Τα βιώματα του πολέμου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού [εικόνες]

Ταξίδι στη Ρουάντα 20 χρόνια μετά τη γενοκτονία -Τα βιώματα του πολέμου μέσα από
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έλληνες εκπαιδευτικοί ταξίδεψαν στη Ρουάντα, στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος της Action Aid που σκοπεύει στην προαγωγή της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ένας από τους εκπαιδευτικούς, ο Θοδωρής Γούτας, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόσο για την πρωτόγνωρη εμπειρία του ταξιδιού όσο και για τη γνωριμία του με την μικρή Ονορίνε, ένα μικρό κορίτσι που η ιστορία της έμεινε βαθιά χαραγμένη στις ψυχές των ανθρώπων που συμμετείχαν στην αποστολή.

Η Ονορίνε έγινε η κεντρική ηρωίδα του εκπαιδευτικού υλικού που θα δημιουργήσουν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην αποστολή στη Ρουάντα, προκειμένου να διατεθεί στα σχολεία της χώρας.

Η ιστορία της Ονορίνε είναι συνηθισμένη για τον τόπο που μεγάλωσε, όμως είναι τόσο μακριά από όσα ζούμε εμείς στην Ευρώπη, η Ονορίνε πριν γεννηθεί είχε χάσει ένα από τα αδέλφια της από πυρά που εκτόξευσαν πισώπλατα στρατιώτες εναντίον της μητέρας της τη στιγμή που εκείνη το κουβαλούσε στην πλάτη της για να ξεφύγει στο Κονγκό, κατά τη διάρκεια των ταραχών μεταξύ των φυλών Τούτσι και Χούτου που οδήγησαν στη γνωστή και ως γενοκτονία της Ρουάντας. Η μητέρα της, Άγκατε με τον άνδρα της και το ένα της παιδί τότε έμεινε εκεί για επτά μήνες και στη συνέχεια επέστρεψαν όλοι μαζί στο χωριό Μούκο για να αρχίσουν και πάλι τη ζωή τους από το μηδέν. Σήμερα έχουν πέντε παιδιά και ζουν σε μια περιοχή όπου το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού επιβιώνει με εισόδημα μικρότερο του 1,5 δολαρίου την ημέρα.

«Από την πρώτη στιγμή τράβηξε την προσοχή μας. Είχε κάτι στο βλέμμα της που δεν το συναντήσαμε σε άλλα παιδιά» δήλωσε ο Έλληνας εκπαιδευτικός.

Αναφερόμενος στο ταξίδι, ο εκπαιδευτικός το χαρακτηρίζει «εμπειρία ζωής» και αναφέρει ότι μέσα σε επτά ημέρες έγιναν επισκέψεις σε σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Ρουάντα, συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές με αντικείμενο τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση και επαφές ώστε να διαπιστωθούν οι εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών και ο βαθμός στον οποίο υλοποιείται η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της χώρας.

Η αποστολή ήταν μέρος των δράσεων της Action Aid η οποία δραστηριοποιείται σε δύο περιοχές της χώρας, προσφέροντας δωρεές προς τις τοπικές κοινότητες, ώστε να κτίσουν σχολεία, να ανοίγουν πηγάδια και να προσφέρουν εκπαίδευση.

«Μπήκαμε στις τάξεις των παιδιών. Αναφορικά με τον τρόπο της διδασκαλίας, η τελευταία είναι καθαρά δασκαλοκεντρική και δεν συνοδεύεται από κανένα εποπτικό μέσο ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα» αναφέρει ο Έλληνας εκπαιδευτικός προσθέτοντας ότι «Το φαγητό σερβίρεται σε ένα πιάτο, από το οποίο τρώνε όλοι με τα χέρια».

Ο Θοδωρής Γούτας μετά από την συγκλονιστική εμπειρία στη Ρουάντα σχολίασε την αδικία που επικρατεί στον κόσμο η οποία προέρχεται πάντα από τους ανθρώπους «είναι όλα τόσο διαφορετικά, που όταν επιστρέφει κανείς στην αφετηρία του κουβαλά ένα πολύ μεγάλο βάρος αλλά και μια δύναμη να μεταφέρει στους μαθητές, τους συναδέλφους του και τον κόσμο την προσωπική του εμπειρία ώστε να επηρεάσει από λίγους μέχρι πολλούς ανθρώπους. Άλλωστε η αδικία στον κόσμο δεν προέρχεται από πουθενά αλλού, παρά από τον ίδιο τον άνθρωπο...».

Φωτογραφίες ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Έλληνες Ρουάντα αποστολή Action Aid
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ