Το σχέδιο Χαρδούβελη για μεταρρυθμίσεις και «κούρεμα» χρέους -Θέλει να «σπάσει» την διαπραγμάτευση σε δύο δόσεις - iefimerida.gr

Το σχέδιο Χαρδούβελη για μεταρρυθμίσεις και «κούρεμα» χρέους -Θέλει να «σπάσει» την διαπραγμάτευση σε δύο δόσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο στόχος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είναι η ελληνική πλευρά να ξεκινήσει την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος έχοντας στα χέρια της τη θετική έκθεση της τρόικας για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών είναι ο διαχωρισμός του επόμενου ελέγχου σε δύο σκέλη, δημιουργώντας ουσιαστικά δύο διακριτές ενότητες συζητήσεων με την τρόικα και διαμορφώνοντας ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις, με κομβικό σημείο τα μέσα Οκτωβρίου.

Ήδη η ελληνική πλευρά παρουσίασε στους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών το σχέδιό της, και η απάντηση δεν ήταν αρνητική αν και υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί.

Κυρίως ως προς το εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να υλοποιήσει από Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο τις περίπου 600 δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ελέγχου.

Πάντως εαν το σχέδιο αυτό εγκριθεί το όφελος για την Ελλάδα θα είναι διπλό. Όπως γράφει η «Καθημερινή» η Αθήνα θα εισέλθει στη διαπραγμάτευση για το χρέος έχοντας στα χέρια της τη θετική έκθεση της τρόικας για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, θα έχουν ήδη ικανοποιηθεί οι δύο όροι για τη νέα ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν τεθεί από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012

Αντιθέτως, εάν όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ανά πάσα στιγμή οι πιστωτές της χώρας θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα την αθέτηση των υποσχέσεων από πλευράς Ελλάδας για να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για το χρέος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ