Με διαρροές και απουσίες από το ΠαΣοΚ απορρίφθηκε η πρόταση για προανακριτική επιτροπή για την Siemens, δίνοντας οριστικό τέλος σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων ετών. Για «προαναγγελθέν φιάσκο» μιλά η αντιπολίτευση.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού «φιάσκου» όσον αφορά την διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου της Siemens, ολοκληρώθηκε με την μη υπερψήφιση της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας από το ίδιο το ΠαΣοΚ της πρότασης για παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή των πρώην υπουργών του ΠαΣοΚ κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη. Έτσι οι (21) διαρροές μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας όπως και οι (5) απουσίες που σημειώθηκαν από την «πράσινη» πτέρυγα απήλλαξαν τους δύο πολιτικούς και έκλεισαν οριστικά το κεφάλαιο της διερεύνησης της υπόθεσης για την ανάδειξη των ευθυνών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στην διαχρονική υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού επιχειρηματικού κολοσσού.
Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε υπέρ της παραπομπής του κ. Μαρκογιαννάκη (σκέλος C4I) καταγράφηκαν 128 υπέρ, 9 κατά, 10 «παρών», 6 λευκά και 12 άκυρα, ενώ για τον κ. Αλογοσκούφη ψήφισαν 130 υπέρ, 8 κατά, 9 «παρών», 7 λευκά και 11 άκυρα. Έτσι επί των 149 παρόντων βουλευτών του ΠαΣοΚ υπήρξαν 21 διαρροές «πράσινων» ψήφων όσον αφορά τον κ. Μαρκογιαννάκη και 19 όσον αφορά τον κ. Αλογοσκούφη, οι οποίοι και δεν παραπέμπονται.
Σημειώνεται ότι ήδη το ΠαΣοΚ δεν διέθετε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον 151 βουλευτών) για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής καθώς επί συνόλου 154 βουλευτών, που είναι η κοινοβουλευτική του δύναμη, απουσίαζαν πέντε βουλευτές.
Επισήμως, η εξήγηση που δόθηκε από κύκλους της Κ.Ο. είναι ότι από τους απόντες οι κκ. Β. Τόγιας και Θ. Ρομπόπουλος απουσιάζουν στο εξωτερικό, οι κκ. Δ. Παπουτσής και Σ. Εμινίδης δήλωσαν ασθενείς εξαιτίας τραυματισμού, ενώ για την κυρία Βάσω Παπανδρέου δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση.
Έτσι η πολύκροτη υπόθεση της διερεύνησης του μεγαλύτερου πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου της μεταπολίτευσης, οδηγείται στα συρτάρια, τουλάχιστον σε ότι αφορά το σκέλος της αναζήτησης ευθυνών των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.
Πηγές της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ σχολίαζαν μετά την εξέλιξη αυτή ότι «το ΠαΣοΚ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση έκανε το παν για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την διαλεύκανση της υπόθεσης», ενώ κατηγόρησαν τα άλλα κόμματα «και κυρίως τη ΝΔ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, ότι δεν συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας».
Σε ότι αφορά την μη στήριξη της πρότασης του κόμματος για παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή από τους ίδιους του βουλευτές του, οι ίδιες πηγές σημείωναν: «Σε υποθέσεις κατά προσώπων, οι βουλευτές ψηφίζουν "κατά συνείδηση"»...
Πριν την ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει από την διαδικασία τόσο οι βουλευτές της Ν.Δ., όσο και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ όπως και της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάνοντας λόγο για «φαρσοκωμωδία» και «θλιβερή διαδικασία», ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «λευκό» καταγγέλλοντας δια του κ. Αθ. Παφίλη «διακομματική συγκάλυψη σε ένα διακομματικό και διαχρονικό σκάνδαλο» και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το «άκυρο» γράφοντας πάνω στα ψηφοδέλτια «Όχι στο κουκούλωμα», αφού όπως δήλωσε ο κ. Δ. Παπαδημούλης «όχι μόνο δεν έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο, αλλά το μεγαλύτερο δικομματικό σκάνδαλο της σύγχρονης ιστορίας μετατράπηκε σε ένα τεράστιο φιάσκο». Το «παρών» επέλεξαν στην ψηφοφορία οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο οδηγήθηκαν η διερεύνηση της υπόθεσης επί έντεκα μήνες από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αλλά και οι προσπάθειες να στοιχειοθετηθούν αδικήματα για τα πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν, πολλά (αδικήματα) εκ των οποίων είχαν ήδη παραγραφεί, η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος στην παρέμβασή του παραδέχθηκε ότι «η Βουλή έχει αδυναμία να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα», αν και στιγμάτισε την στάση των κομμάτων που αποχώρησαν, καθώς, όπως είπε, «οι θεσμοί αποδυναμώνονται από την απουσία των κομμάτων από αυτή την διαδικασία».
«Αποσύρουν τους βουλευτές όχι γιατί σέβονται τους θεσμούς, αλλά γιατί θέλουν να εμποδίσουν την ελεύθερη έκφραση των βουλευτών μέσα από την μυστική ψηφοφορία», υποστήριξε ο κ. Παπαϊωάννου καταγγέλλοντας την στάση αυτή.
Αλλά και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Πεταλωτής αντέδρασε στις βολές της αντιπολίτευσης για «ατιμωρησία», «κουκούλωμα» και «ομερτά», όπως και για το επιχείρημα που διατυπώθηκε ότι «τα βάζουμε με τις τελευταίες τρύπες της φλογέρας», υπονοώντας την παραπομπή των κκ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη. «Ποιος το είπε αυτό;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι «αυτές είναι λογικές που μας οδήγησαν στην ατιμωρησία απαξιώνοντας πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν».
Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός απέτυχε και η προσπάθεια της πλειοψηφίας να παραπέμψει τα εν λόγω πρόσωπα στο προσφάτως συσταθέν τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο τοποθετείται επί της βασιμότητας των αποδιδόμενων αδικημάτων πριν οι εμπλεκόμενοι παραπεμφθούν σε προκαταρκτική εξέταση (την λεγόμενη προανακριτική επιτροπή).
Τότε υπήρξαν διαρροές από το ΠαΣοΚ και έτσι δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία. Μετά από αυτή την εξέλιξη η απόπειρα να ανακληθεί η πρόταση του ΠαΣοΚ των συγκεκριμένων προσώπων σε προανακριτική επιτροπή δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές κι έτσι φτάσαμε στην τελική πράξη του «δράματος» με την απόρριψη από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ της πρότασης που 108 εξ αυτών (!) υπέγραφαν για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνούσε τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.
πηγή: tovima.gr