Με εσωτερική αναδιοργάνωση και με πιο ριζικές κινήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα διαχειρίζονται οι τράπεζες το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση, αλλά και η κεντρική τράπεζα απέκλεισε τη δημιουργία μιας bad bank στην οποία θα συγκεντρωνόταν το σύνολο των κόκκινων δανείων των τραπεζών και απορρίπτει κατηγορηματικά μία γενική ρύθμιση οφειλών.
Αν γινόταν κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα θα ήταν μεγάλος καθώς θα οδηγούσε και τους συνεπείς δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.
Η συζήτηση με την κυβέρνηση και την τρόικα για τη βελτίωση του πλαισίου που αφορά το θέμα των επισφαλειών κινείται παράλληλα και προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σε πυρετώδεις διεργασίες, ώστε να βελτιωθούν στο μέγιστο βαθμό τα «εργαλεία» αντιμετώπισης του προβλήματος.
Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος εργάζονται συντονισμένα με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στο σχεδιασμό των αλλαγών του Πτωχευτικού Κώδικα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών υπέρ των τραπεζών.
Παράλληλα, μελετώνται οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν τον εξωδικαστικό διακανονισμό ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις τράπεζες, ενώ με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα στους πιστωτές που έχουν χορηγήσει κυρίως προς επιχειρήσεις μεγάλα δάνεια και έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους την πλειοψηφία των χορηγήσεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση να παίρνουν τις αποφάσεις.
Το οπλοστάσιο περιλαμβάνει «εργαλεία» που υπαγορεύει η διεθνής πρακτική -εν πολλοίς έχουν περιληφθεί στους 22 τρόπους που έχει καταγράψει ενδεικτικά η Τράπεζα της Ελλάδος και κινούνται από την καταβολή μόνο τόκων για ένα διάστημα, περνούν -για παράδειγμα- από το balloon payment, όπου εξυπηρετείται μέρος της οφειλής και για το υπόλοιπο γίνεται επαναδιαπραγμάτευση στη λήξη του δανείου, και φτάνουν ως το sales and lease back ενός ακινήτου, για το οποίο πάντως χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.
Τι συζητείται για δάνεια προς ιδιώτες και μικρομεσσαίες επιχειρήσεις
Ειδικά για δάνεια προς ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο στόχος είναι εξατομικευμένη μεταχείριση, η οποία θα στηρίζεται σε ομαδοποίηση όμως περιπτώσεων με κριτήρια και μεθόδους που θα επιτρέπουν ασφαλή αποτίμηση της κατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο και το θέμα-ταμπού του «κουρέματος» έχει θέση, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με αυστηρούς όρους.
Το επόμενο διάστημα, οι μη υφιστάμενοι σήμερα πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν γεγονός, ενώ οι τράπεζες θα κινηθούν κατά των δανειοληπτών, καθώς υπολογίζονται σε περίπου 15% όσοι πιστεύεται ότι μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν.
Τι συζητείται για τους υπόλοιπους δανειολήπτες
Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες σε αδυναμία, ο στόχος των τραπεζών είναι να πειστούν να συνεργαστούν για την αναδιάρθρωση των δανείων τους. Οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν το παράδειγμα της Ισπανίας όπου εκπλειστηριάστηκαν 330 χιλιάδες ακίνητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην αγορά ένα στοκ 1,7 εκατ. απούλητων κατοικιών και οι τιμές να έχουν υποχωρήσει κατά 45% από το υψηλό τους σε μια καθοδική πορεία που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Δένδιας: Οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν πρέπει να πλήξουν τις τράπεζες και να αδικήσουν τους συνεπείς
Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ώστε να δημιουργήσουμε παράλληλες διαδικασίες, συγκεκριμένου χρόνου, για να απελευθερωθούν εκείνες οι επιχειρηματικές δυνάμεις που είναι σήμερα εγκλωβισμένες. Η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δίκαιου είναι βασικός άξονας στη συζήτηση που διενεργείται για τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό ανέφερε το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, δεν πρόκειται να χαρίσουμε χρήματα τα οποία οφείλονται και δεν θα ανεχτούμε την κατάσταση του πλούσιου επιχειρηματία και της φτωχής επιχείρησης. Δε θα χαρίσουμε τα πάντα σε όλους και μετά θα φύγουμε πρόσθεσε, ωστόσο - είπε - οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να γίνουν χωρίς να πληγεί το τραπεζικό σύστημα και να μην αδικηθούν οι συνεπείς επιχειρηματίες.
Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών το συμβούλιο διαχειρίσεις ιδιωτικού χρέους με τη συμμετοχή της τρόικας και των υπουργών Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.