«Δεν ήταν δική μου επιλογή η αύξηση του ΦΠΑ» - iefimerida.gr

«Δεν ήταν δική μου επιλογή η αύξηση του ΦΠΑ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην δική του απάντηση δίνει ο Υπουργός Οικονομικών μετά την ανοιχτή επιστολή που του απηύθυναν 28 μεγάλες εταιρίες και "αλυσίδες" καταστημάτων που λειτουργούν στον χώρο της εστίασης. «Ο ΦΠΑ είναι υψηλός αλλά είναι ένα μέτρο που το βρήκα και έιμαι υποχρεωμένος να το εφαρμόσω» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε επίσης πως «Καμιά συζήτηση για συντελεστές (αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου) δεν έχει νόημα, εάν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός είσπραξης, πώς, δηλαδή, θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία».

Παράλληλα, επισήμανε ότι θα θεωρούσε χρήσιμη μια συνάντηση με τους εμπλεκόμενους στον συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς και την είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ.

Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε ότι παρότι έχει πει κατ' επανάληψη πως δεν πρέπει να είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο ο ΦΠΑ σε υπηρεσίες τέτοιου τύπου, βρήκε και υποχρεούται να εφαρμόσει ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που βρίσκονται στον συντελεστή 6,5%. Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, είναι πολύ δύσκολο αμέσως τώρα να βρεθεί μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εφόσον, διατηρήθηκε από την άλλη πλευρά, το καθεστώς της επιστροφής του φόρου λόγω αποδείξεων και εφόσον δεν εξομοιώθηκε η φορολογική επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος καταλήγει ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση ένα από τα πρώτα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στον χώρο της εστίασης λειτουργούν περίπου 200.000 επιχειρήσεις και ένα μικρό σχετικά ποσοστό αυτών έχουν οργανωμένο λογιστήριο, τυποποιημένες τιμές και δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεται με πολύ μεγάλη ευκολία η είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι αναμένεται από το υπουργείο η έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου, η οποία θα προσδιορίζει επακριβώς σε ποιους τομείς του χώρου της εστίασης θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 23% και σε ποιους θα διατηρηθεί στο 13%.

Διαβάστε εδώ την ανοιχτή επιστολή των «28»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ