Αποκαλυπτικό έγγραφο για το Κυπριακό: Χάσμα για εποίκους και περιουσιακό -Ποιες οι διαφορές του νέου πλάνου με το Σχέδιο Ανάν - iefimerida.gr

Αποκαλυπτικό έγγραφο για το Κυπριακό: Χάσμα για εποίκους και περιουσιακό -Ποιες οι διαφορές του νέου πλάνου με το Σχέδιο Ανάν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χάσμα για τους εποίκους και το περιουσιακό, αποκλίσεις στις επιμέρους εξουσίες (συνιστωσών πολιτειών) και στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και συγκλίσεις σε θέματα που αφορούν την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της ενωμένης Κύπρου καταγράφει το απόρρητο έγγραφο με το περιεχόμενο των διακοινοτικών συνομιλιών από τις 6 Μαΐου έως τις 25 Ιουνίου.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, που δημοσιεύει τη Δευτέρα η εφημερίδα «Τα Νέα», με τη συγκριτική σύνοψη των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές μέσα σε δύο μήνες διαπραγματεύσεων, οι περισσότερες προτάσεις κινούνται πάνω στην πεπατημένη σχετικών προβλέψεων του σχεδίου Ανάν, αν και με βελτιώσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά που φαίνεται ότι πατούν πάνω στην πρόταση Γκάλι του 1992.

Παρότι, όπως προβλέπει η Κοινή Διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ντερβίς Έρογλου, η διαπραγμάτευση όλων των πτυχών του Κυπριακού είναι αλληλοσυνδεόμενη, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να παρακάμψει τη συζήτηση για το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς και την ουσιαστική συζήτηση για το θέμα των εποίκων.

Στο απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα δεν υπάρχει αναφορά περί ενιαίας κυριαρχίας, ούτε αναφορές περί απαγόρευσης ένωσης ή απόσχισης που υπήρχαν στο σχέδιο Ανάν.

Ειδικό μόνιμο σύμβουλο για άλλους έξι μήνες, προτείνει το Συμβούλιο Ασφαλειάς

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισηγείται στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού να διορίσει μόνιμο ειδικό σύμβουλο στο Κυπριακό (αντικαταστάτη του Αλεξάντερ Ντάουνερ), σύμφωνα με το αρχικό κείμενο του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες.

Μεταξύ άλλων, το ΣΑ καλωσορίζει, όπως και ο γγ του ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεσή του, την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία, όπως επισημαίνεται, «περιέχει μια συμφωνημένη δέσμη αρχών και παραμέτρων για μια ενωμένη Κύπρο».

Το ΣΑ σημειώνει «με ικανοποίηση τη συμφωνία για συνομιλίες των επικεφαλής διαπραγματευτών σε 'Αγκυρα και Αθήνα» και «εκφράζει την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Όπως υπογραμμίζεται στο σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο αναμένεται να γίνουν κάποιες προσθαφαιρέσεις έπειτα από διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών του Σώματος την ερχόμενη εβδομάδα, επαναβεβαιώνονται οι παράμετροι της λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως παρουσιάζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, ενώ ενθαρρύνονται τα μέρη «να εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα ουσιώδη θέματα» και επαναλαμβάνεται ξανά ότι «το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί».

Στο σχέδιο ψηφίσματος γίνεται αναφορά και σε θέματα που αφορούν την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως η αποναρκοθέτηση, καλώντας τις δυο πλευρές να συμφωνήσουν το συντομότερο, καθώς και στο ζήτημα των αγνοουμένων, με έκκληση για εντατικοποίηση του έργου της Επιτροπής.

Η συνεδρίαση του ΣΑ για την έγκριση του ψηφίσματος είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ