Θα μπορούσαν να ανήκουν στην κατηγορία της περιπτωσιολογίας, αλλά αντίθετα αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα ότι ακόμα και σήμερα οι μισθοί στο Δημόσιο και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικοί Δικαίου.
Οι ανισότητες βγάζουν... μάτι και δείχνουν πως υπάρχουν υπάλληλοι που λαμβάνουν μικρότερο μισθό από αυτά που προσφέρουν ή από αυτά που δικαιούνται βάσει των προσόντων τους. Αντιστοίχως υπάρχουν... άλλοι επιτήδειοι που έχουν προσαρμόσει τους μισθούς τους κατά το δοκούν, δίχως να πληρούν την προϋποθέσεις.
Όπως σημειώνει το Capital.gr σε σχετικό άρθρο του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απειλεί με ασφυξία τα ΝΠΙΔ, αν δεν προχωρήσουν σε απογραφή και ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ). Στόχος είναι ο εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης και η άμβλυνση των αδικιών.
Ωστόσο, η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και σε αντίστοιχες θέσεις, οι οποίοι όμως εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία και οργανισμούς, δείχνει ότι για χρόνια με την ανοχή, αν όχι με τη συνενοχή των κυβερνήσεων, γινόταν "πάρτι" με τα λεφτά των φορολογούμενων.
Αντίστοιχες ανισότητες έχουν εντοπιστεί ακόμα και στις αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις εντός έδρας και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών υπουργείων, αλλά ακόμα και μεταξύ αυτών που εργάζονται στο ίδιο υπουργείο, ανάλογα με το αν είχαν την εύνοια ή όχι του υπουργού ή των προϊσταμένων τους.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων στο δημόσιο οι οποίοι υποαμείβονται σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αλλά και τις σπουδές που έχουν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ με πολύ υψηλότερους μισθούς χωρίς ωστόσο να έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση ή να το δικαιολογεί το είδος της εργασίας τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εντοπισμός Δημοσίων υπαλλήλων με απολυτήριο δημοτικού, οι οποίοι αμείβονται με μεγαλύτερους μισθούς από καθηγητές πανεπιστημίου!
Από την 1η Ιανουαρίου 2015, ο μισθολογικός εξορθολογισμός θα επηρεάσει τουλάχιστον 450.000 δημόσιους υπαλλήλους που θα αμείβονται κατόπιν αξιολόγησης.
Τα περιθώρια για τις διοικήσεις των ΝΠΙΔ έχουν στενέψει ιδιαίτερα καθώς με εγκύκλιο την οποία απέστειλε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους γενικούς γραμματείς όλων των υπουργείων και κοινοποιήθηκε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), ζητά έως τις 15 Ιουλίου όλα τα ΝΠΙΔ των δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων και να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Σε αντίθετη περίπτωση θα ανασταλεί η επιχορήγηση ή η απόδοση πόρων ή οποιαδήποτε μορφή ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα θα ανασταλεί η καταβολή των αμοιβών των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, όσων ΝΠΙΔ δεν συμμορφωθούν. Επίσης μέσα στις κυρώσεις, υπάρχει και η δυνατότητα αυτοδίκαιης παύσης της θητείας των εκτελεστικών μελών των διοικήσεων των ΝΠΙΔ.