Στα επεισόδια και τα πογκρόμ κατά μεταναστών που διαδραματίστηκαν τον Μάιο του 2011, στον απόηχο της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη από αλλοδαπούς, επικεντρώνονται οι έρευνες της Δικαιοσύνης, καθώς, προκύπτουν στοιχεία ενεργής συμμετοχής τόσο του Ηλία Κασιδιάρη όσο και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» ορισμένα sms που δέχθηκε ο προφυλακισμένος εκπρόσωπος τύπου του ακροδεξιού κόμματος έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ανακριτριών.
Αλλωστε το γεγονός ότι οι ανακρίτριες, οι οποίες χειρίζονται την υπόθεση, έθεσαν το ερώτημα των επίμαχων sms στον Δημήτρη Κουκούτση, δείχνει πως οι Αρχές είχαν γνώση αυτών των μηνυμάτων και πως αυτή τη στιγμή ψάχνουν να συνδέσουν άμεσα και με στοιχεία συγκεκριμένα πρόσωπα.
«Σας αναφέρουμε τρία μηνύματα που έλαβε ο κ. Κασιδιάρης στις 12/5/2001 και συγκεκριμένα: το πρώτο περί την ώρα 14.11.23 από άλλο τηλέφωνο με περιεχόμενο "...στο νοσοκομείο αριστεροί και ένας ξένος σφαγμένος από Έλληνα στα Πατήσια", στις 14.38.12 "Ηλία να σου πω τελικά τι είπατε στα γραφεία θα πάμε σήμερα κάτω;", ενώ στις 14.48.24 ήρθε η απάντηση Κασιδιάρη, "γ..τους..."» αναγράφεται στη δικογραφία.
Η αναφορά είναι για το μεγάλο πογκρόμ της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία Καντάρη (10/ 05/ 2011), όπου είχαν σημειωθεί πολλές επιθέσεις κατά μεταναστών, ενώ από άγριους ξυλοδραμούς είχε δολοφονηθεί και ο Αλίμ Αμπντούλ Μάναν από το Μπανγκλαντές, στην οδό στρατηγού Καλλάρη στα Πατήσια (η σορός του είχε βρεθεί στις 12 Μαΐου).
Ποιοι ηγήθηκαν των επεισοδίων του 2011
Η εν λόγω δικογραφία, προς το παρόν, είναι για ανθρωποκτονία από αγνώστους, ωστόσο, σε φωτογραφίες που υπάρχουν από εκείνη την ημέρα καταγράφονται καρέ καρέ προφυλακισμένοι ή ελεύθεροι βουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν στα επεισόδια με καθοδηγητικό ρόλο. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, ως «ηγετικά στελέχη του πογκρόμ» εμφανίζονται οι: Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Ευστάθιος Μπούκουρας και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, αποσπάσματα της οποίας φιλοξενεί η εφημερίδα, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε καθοδηγητικό ρόλο, καθώς, κατηύθυνε τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πλήθους που κινήθηκε από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου προς την Αθηνάς.
Υπάρχει, μάλιστα, φωτογραφία που απεικονίζει τον προφυλακισμένο βουλευτή να δίνει οδηγίες στο μπλοκ της ΧΑ από όπου βγήκε ομάδα νεαρών και ξυλοκόπησε νεαρό μετανάστη, ενώ άλλος εικονιζόμενος φέρεται να είναι γνωστός και από επεισόδια στο Παλαιό Φάληρο.
Στο στόχαστρο και το περιοδικό του κόμματος
Στο μάτι των ανακριτριών είναι και το περιοδικό του κόμματος, στο οποίο υπάρχουν δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου που προτρέπουν σε επιθετικές δράσεις.
«Το βράδυ του εγκλήματος για τα ξεφτιλισμένα κανάλια των νταβατζήδων το πρόβλημα δεν ήταν η εν ψυχρώ εκτέλεση του Έλληνα αλλά οι αντιδράσεις των ακροδεξιών. Όσο παραμένουμε εκτός Κ(υ)νοβουλίου θα κυριαρχούμε στο καθιερωμένο πεδίο δράσης μας - το πεζοδρόμιο - και θα κάνουμε την Αθήνα άνω-κάτω. Αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η πολιτική μας» αναφέρεται στο περιοδικό.
Προβλήματα στον Κορυδαλλό;
Το ρεπορτάζ του Βήματος, πάντως, αναφέρει ότι αν και ο Ηλίας Κασιδιάρης άκουσε τον Γιάννη Λαγό να του φωνάζει «κουράγιο», η πλευρά Μιχαλολιάκου δεν φέρεται να τον υποδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Αυτό γιατί, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο περιβάλλον του αρχηγού της ΧΑ υπάρχει δυσαρέσκεια για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, επειδή ο Κασιδιάρης είχε το βίντεο Μπαλτάκου από τον Οκτώβρη του 2013 και το έδωσε στη δημοσιότητα μόνο όταν κλήθηκε ο ίδιος σε απολογία.
Φωτογραφίες: Βήμα της Κυριακής