Πρεμιέρα με Προμηθέα σε σκαλωσιές έξω από το Καλλιμάρμαρο - iefimerida.gr

Πρεμιέρα με Προμηθέα σε σκαλωσιές έξω από το Καλλιμάρμαρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 1ο φεστιβάλ αρχαίου δράματος της Αθήνας, κάνει σήμερα πρεμιέρα με την πράσταση «Προμηθέας Στον Άξονα του Κόσμου» από την ομάδα Helix (Έλιξ) στον προαύλιο χώρο του Καλλιμάρμαρου.

Το σκηνικό αποτελείται από μια λυόμενη κατασκευή από σκαλωσιές και σκάλες, η οποία σε κάποια στιγμή της παράστασης φλέγεται, υπογραμμίζοντας την μεγαλειώδη πτώση του Προμηθέα. Η λύτρωση, η ανάσταση του Προμηθέα-ανθρώπου, έρχεται μέσα από την μετάληψη του ίδιου του Διονύσου σε μία οργιαστική βακχική τελετουργία.

Οι θεοί πάνω, οι άνθρωποι κάτω. Ο Αισχύλος τοποθετεί τα πάθη του Προμηθέα στη σκεπή του κόσμου, στον Καύκασο, μια ερημική και φαλακρή βουνοκορφή. Ο Προμηθέας αλυσοδένεται στο βράχο, ύστερα ρίχνεται στην άβυσσο του Ταρτάρου. Ο Τάρταρος βρίσκεται κάτω από τη γη.

Για το Θέαμα «Προμηθέας Στον άξονα του Κόσμου» χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη «Προμηθέας Πυρφόρος» και «Προμηθέας Λυόμενος», του Ησιόδου «Έργα και Ημέρες», «Θεογονία» και «Τιτανομαχία», του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» και του Ευριπίδη «Βάκχες». Τα κείμενα αποδίδονται στα νέα και αρχαία ελληνικά, καθώς και σε διάφορες, ευρωπαϊκές και μη, γλώσσες. Η παράσταση της ομάδας Helix, πέρα από τις τεχνικές του Θεάτρου Δρόμου που χρησιμοποιεί στοχεύει παράλληλα και σε μια σύνθεση τεχνών και άλλων μορφών έκφρασης.

Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη παράσταση έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου Fringe 2002 και στην Ολυμπιάδα της Αθήνας 2004. Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. Και θα διαρκέσει 1ώρα και δέκα λεπτά και η είσοδος είναι ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ