«Ναι» στην ανάκαμψη, «ναι» στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, «όχι» σε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Αυτή είναι εν ολίγοις η ανάλυση του κάνει η JP Morgan για την Ελλάδα.
Σημειώνει πως η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη αλλά χρειάζεται ακόμη δημοσιονομική ευελιξία. Βάσει του δείκτη οικονομικού κλίματος της Κομισιόν, η JP Morgan σημειώνει πως η Ελλάδα αναπτύσσεται επί του παρόντος με το γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι η Ευρώπη στο σύνολο της. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, γράφει χαρακτηριστικά η ανάλυση, δεδομένου του βάθους της ελληνικής ύφεσης.
Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι πολύ ευπρόσδεκτη, ωστόσο η «κληρονομιά» που έχει αφήσει η κρίση -υψηλή ανεργία, αποπληθωρισμός και αύξηση του χρέους- θα επιμείνουν για αρκετά χρόνια ακόμα. Με δεδομένες αυτές τις μακροχρόνιες συνέπειες της βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα χρειάζεται τόση ανάπτυξη όσο είναι δυνατόν και κάποια δημοσιονομική ευελιξία θα βοηθούσε.
Όπως υποστηρίζει, αν και η ανάπτυξη φαίνεται να κινείται απροσδόκητα ανοδικά, και τα δημοσιονομικά τα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, το "δημοσιονομικό ταξίδι" της Ελλάδας παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί κάποια ελάφρυνση της καθαρής παρούσης αξίας του χρέους, και πιθανώς θα δεχθεί περισσότερη το φθινόπωρο.
Αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στο δημοσιονομικό ταξίδι της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα. "Πραγματικά, η ανάλυσή μας προβλέπει ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει πιο πέρα από τις απαιτήσεις του δημοσιονομικού συμφώνου, αν και ο λόγος χρέους/ΑΕΠ υπερεκτιμά το πραγματικό δημοσιονομικό φορτίο. Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα θα επωφεληθεί σημαντικά από την αυξημένη ευελιξία προς την οποία κινείται η περιοχή".
Και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι στην παρούσα φάση, η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική ευελιξία περισσότερο από ό,τι χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.