«Το τσίπουρο που παράγω είναι το χαρακτηριστικό δώρο που κάνω σε όλους, γιατί είμαι υπερήφανη για τον τόπο μου και τα προϊόντα του», αναφέρει η κ. Ασημακοπούλου σε όσους τη ρωτούν σχετικά.
Σημειώνεται πως σε πρόσφατη συνάντησή της με τον επίσης Ηπειρώτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έχοντας ακούσει για τα κλήματα που καλλιεργεί στα Γιάννενα, ζήτησε να του στείλει ένα μπουκάλι από το απόσταγμα της παραγωγής της για να το δοκιμάσει, ενώ σε κάθε υπουργείο λέγεται πως υπάρχει και ένα τσίπουρο δικής της... «γαλάζιας» προέλευσης.
Ολα ξεκίνησαν από τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Ασημακόπουλο, πατέρα της βουλευτού της Ν.Δ., όταν το 1982 αποφάσισε να ξεκινήσει ως χόμπι την καλλιέργεια κλημάτων στην Αμπελιά Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται και το σπίτι της οικογένειας. «Το φυτώριο το πήραμε από το οινοποιείο του Ιδρύματος Αβέρωφ, που βρίσκεται στο Μέτσοβο», αναφέρει μιλώντας στην εφημερίδα Παραπολιτικά η εκπρόσωπος της Ν.Δ., επισημαίνοντας πως η ιστορία παραγωγής κρασιού στο Μέτσοβο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φύτεψε στις πλαγιές της Πίνδου τους πρώτους στην Ελλάδα κλώνους της ποικιλίας Cabernet Sauvignon και εμφιάλωνε στο κατώγι του σπιτιού του το κρασί, που πήρε στη συνέχεια το όνομα «Κατώγι Αβέρωφ».
«Αρχικά δίναμε τα σταφύλια στο ίδρυμα. Μετά από λίγα χρόνια, βέβαια, ο πατέρας μου αποφάσισε να κρατήσει τους καρπούς για να φτιάχνει το δικό του τσίπουρο, ώστε να το χαρίζει στους συγγενείς και φίλους της οικογενείας, όπως κάνω και εγώ σήμερα», προσθέτει η ίδια, η οποία αναφέρει ότι η ποιότητά του είναι μοναδική, λόγω της ποικιλίας Cabernet Sauvignon των σταφυλιών, «αλλά και γιατί χρησιμοποιούμε όλο το σταφύλι».
Τα αμπέλια Αβέρωφ στο Μέτσοβο