Αποχή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ από τη συνεδρίαση του Θερινού τμήματος για το δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Αποχή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ από τη συνεδρίαση του Θερινού τμήματος για το δημοψήφισμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αποχή από τη σημερινή έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής που καλείται να αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλει το Σύνταγμα για να συγκληθεί η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» αποφάσισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ καταγγέλλοντας τη διαδικασία που αποφάσισε να ακολουθηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων ως αντισυνταγματική.

Ουσιαστικά η Διάσκεψη των Προέδρων πέταξε το «μπαλάκι» στους 100 βουλευτές του Α' Θερινού Τμήματος για να αποφασίσει το αν οι επτά διαφορετικές προτάσεις περί δημοψηφίσματος μπορούν να συναθροιστούν σε μια παραδεκτή κατά το Σύνταγμα πρόταση. Η έκτακτη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για σήμερα και δεδομένης της αποχής που έχουν προαναγγείλει τα τέσσερα κόμματα η πρόταση περί δημοψηφίσματος αναμένεται σήμερα να πέσει και επισήμως στο κενό.

Βούτσης: Αντισυνταγματική η απόφαση

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης δήλωσε πως «η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής», ενώ νερίτερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε καλέσει τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, «να τηρήσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια, γιατί δεν θεωρεί ότι νομιμοποιείται το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής να αποφασίσει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας όπως τα ορίζει το Σύνταγμα». «Αυτό είναι ολοκληρωτισμός, όχι δημοκρατία. Το Σύνταγμα κατά βάσει κατοχυρώνει τα δικαιώματα της μειοψηφίας και ο κανονισμός της Βουλής. Εμείς δεν νομιμοποιούμε το Α΄ Θερινό Τμήμα να θέσει υπό αμφισβήτηση το Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Αποχή αποφάσισε το ΚΚΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΚΕ, το οποίο αποφάσισε να μην συμμετάσχουν οι βουλευτές του κόμματος στην έκτακτη συνεδρίαση στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επιρρίπτει στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΑΝΕΛ

Ομόφωνη απόφαση υπέρ της αποχής από την έκτακτη συνεδρίαση έλαβε και η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου και τη συμμετοχή του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκου Νικολόπουλου.Στην ανακοίνωσή τους οι ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για μια «συνεδρίαση - παρωδία που παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής». «Δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την συνεδρίαση. Καλούμε το σύνολο της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού τόξου να καταγγείλει από κοινού ενώπιον του ελληνικού λαού τη δημοκρατική εκτροπή», σημειώνουν.

Κυβέρνηση: Προσχηματικές οι αντιδράσεις

Απο την άλλη πλευρά τα κόμματα της συγκυβέρνησης χαρακτηρίζουν προσχηματικές της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και υποστηρίζουν ότι δια της απουσίας επιχειρούν να αποφύγουν να απαντήσουν εάν θέλουν να μπουν σε κοινή πρόταση οι υπογραφές του με αυτές της Χ.Α. καθώς -όπως λένε- η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι ομοειδής με τις υπόλοιπες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ