Σκηνικό διάλυσης στη ΔΗΜΑΡ όπου σε μια μόνο ημέρα, την Πέμπτη, βρέθηκαν εκτός κόμματος τέσσερα στελέχη της, δύο βουλευτές και δύο μέλη των οργάνων. Αφορμή το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ το οποίο, όμως, ήταν μόνο η θρυαλλίδα, αφού μετά τις Ευρωεκλογές στο κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου κυριαρχεί η ασυνεννοησία.
Αποχώρησε η Μάρκου
Με επιστολή της η Κατερίνα Μάρκου γνωστοποίησε χθες την ανεξαρτητοποίησή της από τη ΔΗΜΑΡ. Η βουλευτής μετά τις ευρωεκλογές δεν έκρυβε τον προβληματισμό της για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το κόμμα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της τόσο στην ομιλία του Σπύρου Λυκούδη στην Τεχνόπολι, όσο και στο συνέδριο του Ποταμιού.
Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής αν και στην επιστολή της δεν έκανε καμία αναφορά στο δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας είχε εκφράσει τις ενστάσεις της. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ στην απάντησή της προς την κυρία Μάρκου σημειώνει: «Προφανώς, όλοι, συνεπώς και η βουλευτής κυρία Μάρκου, έχουν δικαίωμα να επιλέγουν δρόμο και ψηφοφόρους. Σε σχέση, πάντως, με όσα οψίμως η ίδια καταλογίζει στη ΔΗΜΑΡ για "στερεότυπες και βαρετές εμμονές", είναι γεγονός ότι όντως έχουμε εμμονές με σταθερές αξίες της ανανεωτικής αριστεράς. Θα συνεχίσουμε μάλιστα να τις έχουμε».
Διεγράφη ο Ψαριανός
Την πόρτα της εξόδου από το κόμμα είδε χθες και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος διεγράφη από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ καθώς δεν υπέγραψε την πρόταση για δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής το τελευταίο διάστημα είχε διαφοροποιηθεί αρκετές φορές από τις θέσεις του Φώτη Κουβέλη και είχε εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της σύμπραξης της Αγίου Κωνσταντίνου με την Ελιά. Πριν από μερικές ημέρες αποδέχθηκε την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη να μετέχει στην Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού.
Στο δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώθηκε η διαγραφή του κ. Ψαριανού γίνεται λόγος για «συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος» και σημειώνεται πως «με τη σημερινή άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ", έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς». Ο κ. Ψαριανός σχολίασε ως εξής: «Δεν έχω κάτι να σχολιάσω ή να κάνω δήλωση. Ό,τι πει ο Ιούλιος Καίσαρ. Ο πρόεδρος του κόμματος. Έτσι δεν είναι; Φιρμάνι δεν είναι; Χρυσόβουλο βυζαντινού αυτοκράτορος».
Παραιτήθηκαν από την ΚΕ του κόμματος Παπαδόπουλος και Γεωργάτος
Αμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Παπαδόπουλου και του Γεράσιμου Γεωργάτου οι οποίοι, μετά τη διαγραφή Ψαριανού, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως θεωρεί αδιανόητο «να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό», ενώ ο κ. Γεωργάτος χαρακτηρίζει τη διαγαφή ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Η Δημοκρατική Αριστερά έχει προσεγγίσει τις εσχατιές της αναξιοπιστίας και της αναξιοπρέπειας. Από τη στιγμή που αποχώρησε από την τρικομματική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με κύρια ευθύνη της ηγεσίας της, την χαρακτηρίζουν η απουσία σταθερού στρατηγικού προσανατολισμού, οι τυχοδιωκτικοί τακτικοί ελιγμοί, η υποκριτική προσήλωση σε μεταρρυθμίσεις και η επίφαση εσωκομματικής δημοκρατίας» σημείωσε.
Λυκούδης: Μετά τη συντριβή εξαφανίστηκε η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα
Ο Σπύρος Λυκούδης σε γραπτή ανακοίνωσή του υπεράσπισε τον Γρηγόρη Ψαριανό και χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός να θεωρείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο γι’ αυτόν η απόφασή του να μην υπογράψει την πρόταση του κόμματος για το δημοψήφισμα «λες και δεν ήταν απολύτως δικαίωμά του». Ο κ. Λυκούδης καταλήγει σημειώνοντας ότι «φαίνεται ότι μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ».