Περισσότερες από 800 εναέριες επιδρομές έχουν πραγματοποιηθεί από το Ισραήλ μέσα σε τρεις ημέρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 84 Παλαιστινίους και τραυματίζοντας πάνω από 500, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αμάχων. Από την πλευρά της, η Χαμάς απαντά με ρίψη ρουκετών στην Ιερουσαλήμ που άφησαν πίσω τους βαριά τραυματίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ρουκέτα εξερράγη στην πόλη Ασντόντ, με αποτέλεσμα να τυλιχτούν στις φλόγες αρκετά αυτοκίνητα. Ένα άτομο που βρισκόταν σε κάποιο από τα οχήματα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Άλλο ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά από όλμο στο Τοπικό Συμβούλιο του Έσκολ και άλλο ένα τραυματίστηκε ελαφρά.
Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τους πρώτους τραυματίες από πλευράς Ισραήλ, μετά την κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσαν οι δολοφονίες εφήβων στη Μέση Ανατολή.
Νωρίτερα, η εφημερίδα Haaretz μετέδωσε ότι το αντι-πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε δύο ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, ενώ άλλες δύο έπεσαν στην ύπαιθρο.
Ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ, καθώς και στο Άσκελον και το Σντερότ, ενώ σειρήνες ήχησαν στις πόλεις Μπατ Γιάμ, Ρισόν Λετζιόν, Λοντ και Χόλον στο κεντρικό Ισραήλ.
Παράλληλα, η Jerusalem Post μεταδίδει ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ εμπόδισαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, φρουροί του υπουργείου Άμυνας σταμάτησαν όχημα, στο οποίο βρίσκονταν δύο Παλαιστίνιοι. Το όχημα μετέφερε, σύμφωνα με την αστυνομία, εκρηκτικό μηχανισμό, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ.
Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, η πολεμική αεροπορία είχε ρίξει 800 τόνους εκρηκτικών σε 750 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, αριθμός μεγαλύτερος από εκείνον που είχε χρησιμοποιηθεί σε επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το 2012.
Η Αίγυπτος άνοιξε προσωρινά το πέρασμα στη Ράφα για να μεταφερθούν ιατρικές προμήθειες στη Γάζα και για να μπορέσουν οι τραυματίες να λάβουν ιατρική περίθαλψη.
Νετανιάχου: «Δεν μιλάμε με κανέναν για εκεχειρία»
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται αμετακίνητος και από τις δηλώσεις του μοιάζει διατεθειμένος όχι απλώς να μην σταματήσει τις επιχειρήσεις, αλλά και να ξεκινήσει και χερσαία επέμβαση.
«Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε με κανέναν για εκεχειρία, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε την Πέμπτη, ο Νετανιάχου στη διάρκεια μιας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων και Άμυνας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Haaretz.
Παρόλα αυτά ο Νετανιάχου αρνήθηκε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, που εξαρτάται στο θέμα αυτό από το Ισραήλ, όπως το απαιτούν κάποια σκληροπυρηνικά μέλη της κυβέρνησής του και κάποιοι βουλευτές της δεξιάς και της ακροδεξιάς. «Δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε όπως η Ρωσία στην Τσετσενία», σχολίασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, αντί για το κοινοβούλιο που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ.
Πάντως, ο ισραηλινός στρατός έχει καλέσει στα όπλα 20.000 έφεδρους, καθώς παραμένει το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Λωρίδα, η οποία ελέγχεται από την Χαμάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτήσει τις ένοπλες δυνάμεις να καλέσουν έως και 40.000 εφέδρους.
Παρέμβαση Μπαν Κι-Μουν για να σταματήσει το αιματοκύλισμα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν απηύθυνε την Πέμπτη δραματική έκκληση για κατάπαυση του πυρός προς τις δύο πλευρές, λέγοντας ότι «η Μέση Ανατολή δεν θα μπορούσε να αντέξει κι άλλον πόλεμο μεγάλης κλίμακας».
«Οι άμαχοι στη Γάζα έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ανεύθυνης στάσης της Χαμάς και της σκληρής απάντησης του Ισραήλ», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι «το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, όμως ανησυχώ επίσης που βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από τις ισραηλινές επιχειρήσεις».
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό είχε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση.