Συνεχίστηκε και την Πέμπτη, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής, η αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της αναπληρώτριας υπουργού, Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την ενημέρωση της Βουλής για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, το οποίο συναποφασίστηκε με την τρόικα.
Η κα Γεννηματά, δήλωσε πρόθυμη να ενημερώσει την Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τα θέματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επέμεινε ωστόσο στην αρχική της θέση, πως ενημέρωση επί των λεπτομερειών του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, μπορούν να έχουν οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές μονάχα στο γραφείο της στο υπουργείο, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
«Ένα σχέδιο που το μαθαίνει η τρόικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλπ, θεωρούμε ότι είναι ντροπή να είναι απόρρητο από τη Βουλή» επέμεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου.
Υπέρ του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει η σχετική ενημέρωση σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στη Βουλή, είχε ταχθεί προηγουμένως από πλευράς ΝΔ, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ στο πλευρό της κα Γεννηματά, στάθηκε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος υποστήριξε πως «το όριο της εθνικής ασφάλειας προσδιορίζεται από όλο τον Κοινοβουλευτισμό, από όλες τις Αρχές, από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής, ακόμα και από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».
Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο προβλέπει και την εθελούσια έξοδο προσωπικού των ΕΑΣ, υπερψηφίστηκε σήμερα και επί των άρθρων, με τη ΔΗΜΑΡ να αίρει τις επιφυλάξεις της, κατόπιν της ακρόασης των εκπροσώπων των εργαζομένων- κάτι που συνέβη και με τον εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών, Μάρκο Μπόλαρη.
Πράγματι, οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ, προέταξαν στην πλειοψηφία τους την ανάγκη επιβίωσης της επιχείρησης έναντι της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας- αν και διευκρίνισαν πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης ή το τελικό οργανόγραμμα δεν τους έχει ανακοινωθεί.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του εργοστασίου του Υμηττού, Π. Δούκας, δήλωσε σύμφωνος με το πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων, «ως ένα ενδιάμεσο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, το οποίο όμως προϋποθέτει, ότι στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει και στήριξη από όλες τις πλευρές».
Την έντονη δυσφορία της για τις εθελούσιες αποχωρήσεις εξέφρασε η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων των ΕΑΣ, Ελένη Νίκου: «Με βίαιο τρόπο βγαίνουν οι υπάλληλοι στη σύνταξη, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί, εάν σε έναν χρόνο που θα συνταξιοδοτηθούν, θα ισχύουν οι σημερινές διατάξεις» παρατήρησε. «Ό,τι γνωρίσαμε από το περίφημο σχέδιο αναδιάρθρωσης, είναι το κλείσιμο του εργοστασίου της Κύμης, το κλείσιμο δύο εγκαταστάσεων, της Μάνδρας και της Ελευσίνας και το σχέδιο για την εθελούσια έξοδο που μειώνει τις θέσεις κατά 260 σε σύνολο 760 εργαζομένων».
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα ΕΑΣ του Αιγίου, Μ. Καραμπούλας, σημείωσε πως «το νούμερο των διοικητικών υπαλλήλων σε σχέση με τους εργαζόμενους είναι λίγο προβληματικό» και, αν και εκτίμησε πως οι αποχωρήσεις από τον τεχνικό τομέα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα ΕΑΣ, τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης, προκειμένου να επιβιώσει η εταιρεία.
Αντίστοιχη υπήρξε η τοποθέτηση και του Β. Λίγκου, εκπροσώπου των εργαζομένων στα ΕΑΣ της Ελευσίνας, ο οποίος θεώρησε βάσιμες τις αιτιάσεις για τον αριθμό των διοικητικών και τάχθηκε υπέρ των αποχωρήσεων: «Αυτό που μας καίει είναι να μην υπάρχουν απολύσεις- γιατί όποιος απολυθεί σήμερα, η μόνη λύση είναι να αυτοκτονήσει. Άνθρωποι που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, ας αποχωρήσουν απ' την εταιρεία, και εφόσον αυτή προχωρήσει, να αντικατασταθούν με πολύ περισσότερο κόσμο» παρατήρησε.
«Οι άνθρωποι οι οποίοι εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, έχουν υψηλή αίσθηση του καθήκοντός τους, διαθέτουν ένα ήθος το οποίο εντυπωσιάζει και πραγματικά καταδεικνύουν και την ανάλογη σοβαρότητα όταν προσέρχονται εδώ, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου που μπορεί δημοσίως να ανακοινωθεί, είναι ένα πρόγραμμα που εντάσσεται για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια, σε μια σοβαρή συστηματική προσπάθεια, που θα εκσυγχρονίσει και θα καταστήσει την επιχείρηση αυτή, ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον» συμπέρανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριαντάφυλλος. «Πολύ σωστά είπαν, πως δεν υπάρχει εργασία, όταν δεν υπάρχει επιχείρηση, όταν δεν υπάρχει εργοδοσία».
«Οι άνθρωποι στην απελπισία τους και στην αγωνία τους, κατάλαβα ότι συναινούν με αυτό τον τρόπο που συναινούν» αντείπε ο Β. Χατζηλάμπρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που αναδεικνύεται ως σχέδιο, είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΕΑΣ, ύστερα από το κλείσιμο ενός εργοστασίου, τη μετεγκατάσταση ενός άλλου, τον αποχωρισμό δύο θυγατρικών και τη μείωση του προσωπικού. Κοινός παρονομαστής είναι η αριθμητική μείωση του προσωπικού- και δείχνει αυτό να είναι η κύρια δέσμευση» παρατήρησε ο βουλευτής.