Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -Δεν υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες στον κατασκευαστικό τομέα - iefimerida.gr

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -Δεν υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες στον κατασκευαστικό τομέα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα στα ευρωπαϊκό δικαστήριο λόγω μη συμμόρφωσής της με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων στον κατασκευαστικό τομέα, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν διαφωνεί με την ισχύουσα νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων στον κατασκευαστικό τομέα, το οποίο καθορίζει εκ των προτέρων ποιες εργοληπτικές επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν στους δημόσιους διαγωνισμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει ένα σύστημα υποχρεωτικής εγγραφής σε μητρώο όλων των εγκεκριμένων εγχώριων τεχνικών εταιρειών, τις οποίες ταξινομεί σε κατηγορίες. Κάθε κατηγορία αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα κατώτατα και ανώτατα όρια προϋπολογισμού.

Στους δημόσιους διαγωνισμούς μπορούν να συμμετάσχουν μόνο εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες σε κάποιες από αυτές τις κατηγορίες με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τη διαδικασία υποβολής προσφορών εταιρείες που έχουν την οικονομική, δημοσιονομική, επαγγελματική και τεχνική επάρκεια, ώστε να εκτελέσουν μία σύμβαση, μόνο επειδή η χρηματοοικονομική επάρκειά τους είναι διαφορετική- συνήθως μεγαλύτερη- από τη συγκεκριμένη κατηγορία προϋπολογισμού που επιτρέπεται για τη διαδικασία. «Κατά συνέπεια, οι εθνικές διατάξεις περιορίζουν τις δυνατότητες που παρέχει η αγορά στις επιχειρήσεις και παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ οικονομικών φορέων» τονίζει η Κομισιόν.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ο εν λόγω νόμος παραβιάζει την οδηγία 2004/18/ΕΚ και τις θεμελιώδεις αρχές για ίση μεταχείριση και απαγόρευση των διακρίσεων στις οποίες στηρίζονται οι κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο του 2013 είχε απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας την τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας που εμποδίζει την πρόσβαση οικονομικών φορέων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στις αγορές δημόσιων συμβάσεων αλλά το καθεστώς παραμένει ως είχε εξ ου και ελήφθη η σημερινή απόφαση για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ