Μύλος στη ΔΗΜΑΡ -Ο Κουβέλης χάνει βουλευτές με αφορμή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ - iefimerida.gr

Μύλος στη ΔΗΜΑΡ -Ο Κουβέλης χάνει βουλευτές με αφορμή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χάος δημιουργήθηκε στη ΔΗΜΑΡ μετά από δήλωση του γραμματέα της ΚΟ Δημήτρη Αναγνωστάκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων το πρωί διέψευσε τα σενάρια που κυκλοφορούσαν και ήθελαν την Αγίου Κωνσταντίνου να αποσύρει την πρότασή της για το δήμοψήφισμα αν στο σύνολο προσμετρούνταν και οι υπογραφές των Χρυσαυγιτών βουλευτών.

Ακολούθως, και αφού προκλήθηκε σάλος στη ΔΗΜΑΡ με πολλούς βουλευτές που είχαν ήδη υπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος να απειλούν ότι θα τις αποσύρουν αν συμψηφιστούν στο σύνολο και οι υπογραφές της ΧΑ, απο την Αγίου Κωνσταντίνου διαρρέεται ότι καμία τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί και ότι σε κάθε περίπτωση θα συγκληθεί κοινοβουλευτική ομάδα για να λάβει την τελική απόφαση.

Το μεσημέρι της Πέμπτης και η βουλευτής Νίκη Φούντα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει θέμα άθροισης με τις υπογραφές της Χρυσής Αυγής η ίδια θα αποσύρει την υπογραφή της.

Εκτός ΔΗΜΑΡ Μάρκου - Ψαριανός

Την πρόταση υπογράφουν οι Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Νίκος Τσούκαλης, Σπύρος Λυκούδης, Ασημίνα Ξηροτύρη, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας. Δεν υπογράφουν η Κατερίνα Μάρκου που ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Γρηγόρης Ψαριανός, διαφωνώντας γενικά με την πρόταση περί δημοψηφίσματος, μια κίνηση που τον οδήγησε εκτός της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ (διεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης).

Επτά προτάσεις για δημοψήφισμα ως τώρα

Εως τώρα έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις για δημοψήφισμα με αυτές των ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσής Αυγής, Ανεξάρτητων βουλευτών, Ανεξάρτητων Ελλήνων, ΔΗΜΑΡ, αλλά και του Βύρωνα Πολύδωρα να είναι παρόμοιες και κατά συνέπεια να μπορούν να αθροιστούν. Η πρόταση που είναι διαφορετική από των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι αυτή του ΚΚΕ. Αυτό δημιουργεί και το πρόβλημα. Αν οι αποφασισθεί ότι όλες οι υπογραφές μπορούν να συναθροισθούν τότε οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος είναι 139. Αν αποφασισθεί ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ, λόγο του ότι η πρόταση είναι διαφορετική, δεν μπορούν να συναθροισθούν με τις υπόλοιπες τότε συγκεντρώνονται 127 υπογραφές. Αν όμως η ΔΗΜΑΡ στην ΚΟ της λάβει την απόφαση ότι δεν δέχεται να συναθροιστούν οι δικές της υπογραφές με αυτές της Χρυσής Αυγής, τότε οι προτάσεις για το δημοψήφισμα μένουν με 116 υπογραφές.


Η τελική απόφαση για το αν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές θα ληφθεί στη διάσκεψη των προέδρων και στην περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, όπως είχε πει και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τότε η κυβέρνηση θα δεχθεί μεγάλη πίεση προκειμένου να ανοίξει τη Βουλή και να συνεδριάσει η Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται πως για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή, στη συνέχεια, απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια, οι οποίες όμως δεν συγκεντρώνονται, οπότε δεν μπορεί πρακτικά να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΗ Φώτης Κουβέλης δημοψήφισμα ΔΗΜΑΡ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ