Με έντονο ενδιαφέρον περιμένουν οι επενδυτές την έκδοση του τριετούς ελληνικού ομολόγου, κάτι που πρόκειται να συμβεί τις αμέσως επόμενες ώρες.
Όπως σημειώνει το Reuters σε τελευταίο του άρθρο, με «πεινασμένο μάτι περιμένουν οι επενδυτές αυτό το ομόλογο». Η πώληση, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα φέρει στην Ελλάδα περίπου τρία δισ. ευρώ και θα είναι η δεύτερη έξοδος της χώρας στις αγορές μετά το πρώτο εγχείρημα τον περασμένο Απρίλιο με την έκδοση 5ετους ομολόγου.
Επιπλέον σηματοδοτεί μια από τις ταχύτερες ανατροπές χώρας στην Ευρώπη που από τη χρεοκοπία βρέθηκε να βρίσκει ξανά το δρόμο προς τις αγορές. Αυτό σημαίνει πως από το 2010, οπότε και η Ελλάδα έπεσε σε μια δίνη χρέους, τώρα ξανακάνει την εμφάνισή της ως παίκτης στο διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, πίσω από το έντονο ενδιαφέρον για το 3ετες ομόλογο υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Από τη στιγμή που χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ «κάρφωσε» τις αποδόσεις κορυφαίων ομολόγων σε ρεκόρ χαμηλών επιπέδων, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές κινούνται πιο ριψοκίνδυνα για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Όπως σημειώνει ο Jan von Gerich, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Nordea στο Ελσινκι, «η νέα έκδοση ομολόγων θα έχει άφθονη ζήτηση και αναμένεται να καταγραφούν στα βιβλία προσφορών διπλάσια νούμερα».
Το ελληνικό 10ετές υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις του 5ετους παρέμειναν αμετάβλητες. Και οι δύο αποδόσεις είχαν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές αφήνουν... χώρο για το καινούργιο 3ετες.
Το 3ετές θα κινηθεί μεταξύ 3,50%-3,625% με κάποιους αναλυτές να θεωρούν πως θα «κάτσει» στο 3,25%. Τούτο σημαίνει πως η τιμή του είναι ακόμα υψηλότερη από όλες τις αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων ζώνης του ευρώ, εκτός από την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Όπως σημειώνει ένας άνθρωπος των αγορών, «μοιάζει με ένα δωρεάν γεύμα»!
Η προειδοποίηση
Πέραν των θετικών προοπτικών του 3ετους ομολόγου, το Reuters γράφει πως η Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια πρέπει πλέον να αποφασίσει ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει. Διότι μπορεί να είναι θετικές οι έξοδοι στις αγορές, αλλά το πολιτικό πεδίο παραμένει ρευστό. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως πρόωρες εκλογές θα δημιουργούσαν θέμα, ενώ η πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να παραγνωριστούν. Οι ομολογιούχοι, σημειώνει, προτιμούν την προβλεψιμότητα της παρούσας κυβέρνησης από το άγνωστο του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.