Είναι η πιο πολυφωτογραφημένη πλατεία της Αθήνας, αστική ηρωίδα στα social media. Ο χώρος συνύπαρξης, ραντεβού, ανάπαυσης Αθηναίων και επισκεπτών. Ο λόγος για την υπέροχα σχεδιασμένη πλατεία Μοναστηρακίου, με τις διαδρομές από χρωματιστούς κυβόλιθους, τη συνύπαρξη με τα αρχαία και τη δημιουργία ενός αστικού καθιστικού. Μια εικόνα ομορφιάς που άναρχα ξεριζώνουν συνεργεία εργασιών στην πλατεία.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος στην Καθημερινή και ο αρχιτέκτονας Nίκος Καζέρος μέσω social media. O ίδιος βρέθηκε σητν πλατεία και είδε συνεργείο από τρεις τεχνίτες που επανατοποθετούσε έναν σωρό από πολύχρωμους κυβόλιθους στη στοά της δυτικής πλευράς. Πλησίασε και τους ρώτησε: «Πώς ξαναβάζετε τους κυβόλιθους, με ποια σειρά;». «Οπως τύχει», του απάντησαν!
Η διάστρωση της πλατείας είχε γίνει εφαρμόζοντας έναν κανόνα που όριζε την σειρά του κάθε μαρμάρου ή πέτρας (κυβόλιθου) που χρησιμοποιήθηκε. Ο κανόνας αυτός δεν εφαρμόζεται πλέον. Περιμετρικά στην πλατεία έχουν εμφανιστεί "μπαλώματα" αυτοσχεδιασμού και κακοτεχνίας.
(δείτε πάνω δεξιά πως χρησιμοποιείται διαφορετικό υλικό από τους κυβόλιθους, δημιουργώντας απαράδεκτο μπάλωμα)
Σχάρες τοποθετούνται ανεξέλεγκτα χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι οδηγίες των αρχιτεκτόνων, εργασίες γίνονται χωρίς να τηρηθεί στη συνέχεια η αρχική γραμμή σχεδιασμού. Φθορές υπάρχουν στα ξύλινα καθιστικά, ενώ υπάρχουν και άναρχες μουτζούρες που εύκολα μπορουν να αφαιρεθούν Θυμίζουμε ότι μετά από διαγωνισμό εφαρμόστηκε η πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας που αποτελείτο από τους Νίκο Καζέρο, Ζίνα Κωτσοπούλου, Βασιλεία Μανιδάκη, Χριστίνα Παρακεντέ, Ελένη Τζιρτζιλάκη, αποσπώντας το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.
(μια άσχετη σχάρα φυτρώνει διαλύοντας τη συνέχεια στην εικόνα και την αισθητική).