Πώς το εξευτελιστικό 7-1 για την ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας επιδρά αρνητικά στις τράπεζες και επηρεάζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που γεννήθηκαν μετά την... εθνική τραγωδία στην Βραζιλία με τους αναλυτές διεθνών οίκων να προσπαθούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους συνδέοντας ένα ποδοσφαιρικό γεγονός με την παγκόσμια οικονομία.
Η UBS προέβλεπε ότι ο αποκλεισμός της Βραζιλίας θα λειτουργούσε θετικά για την αγορά, καθώς οι απογοητευμένοι φίλαθλοι θα χρέωναν την αποτυχία στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα στις εκλογές του Οκτωβρίου να ηττηθεί η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ και να εκλεγεί κάποιος δεξιός υποψήφιος, που θα προωθούσε τα συμφέροντα της αγοράς (όπως συνέβη πρόσφατα στην Ινδία). Μετά το 7-1, όμως, εκτιμούν ότι το μέγεθος της ήττας είναι τέτοιο ώστε η αγορά να επηρεαστεί αρνητικά άμεσα, εξαιτίας της υποχώρησης επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Την ίδια άποψη υιοθετεί και η Nomura, με τον επικεφαλής ανάλυσης για την Αμερική, Τόνι Φόλπον, να υποστηρίζει ότι “πρόκειται σαφώς για έναν εθνικό εξευτελισμό και για μια χώρα που προσδιορίζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τον εθνικό της χαρακτήρα με τα ποδοσφαιρικά της επιτεύγματα, μια τέτοια ήττα εντός έδρας δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις πέραν των χθεσινών περιστατικών βίας”.
Επιφυλακτικός παραμένει ο αναλυτής της Societe Generale, Ίμον Αγκντάσι, εκτιμώντας ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν εφόσον υπάρξουν βίαια επεισόδια και δεν πληγεί η δημοφιλία της Προέδρου. Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον φανεί ότι η Πρόεδρος Ρούσεφ θα ηττηθεί, ο Bovespa στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο θα ενισχυθεί πάνω από 20%.
Επεσαν έξω οι μεγαλο-τράπεζες
Η ήττα – σοκ της Βραζιλίας διέψευσε πανηγυρικά και τις προβλέψεις κορυφαίων οικονομολόγων σε όλον τον πλανήτη οι οποίοι προέβλεπαν θρίαμβο της Σελεσάο στο Μουντιάλ με κορύφωση μάλιστα την απόκτηση του πολυπόθητου τροπαίου.
Ανάμεσα στους... διασυρθέντες και ο τραπεζικός γίγαντας της Wall Street, η Goldman Sachs, η ιταλική Unicredit και η Danske Bak. Όλες τους πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου προέβλεπαν όχι μόνο ότι η Σελεσάο θα φτάσει στον τελικό αλλά και θα σηκώσει το τρόπαιο.
Συγκεντρώνοντας και αναλύοντας τεράστιους όγκους στατιστικών δεδομένων, οι καλοπληρωμένοι οικονομολόγοι του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού προέβλεψαν βραζιλιάνικο θρίαμβο. Η πανωλεθρία της Goldman Sachs ήταν μάλιστα καθολική αφού η τράπεζα είχε επίσης προβλέψει ότι ανάμεσα στις ομάδες που θα έφταναν στα ημιτελικά θα ήταν και η Ισπανία. Για τον τελικό, η πρόβλεψη ήταν: Βραζιλία 3 – Αργεντινή 1.
Αντίστοιχες προβλέψεις είχαν κάνει και οι οικονομολόγοι της Unicredit. Η ιταλική τράπεζα ανέμενε καθολική επικράτηση των λατινοαμερικανών στη Βραζιλία με την διοργανώτρια χώρα αλλά και τις Ουρουγουάη και Αργεντινή να περνούν στους ημιτελικούς, προβλέποντας ότι «η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα περνούσε στα ημιτελικά θα είναι η Γερμανία». Και πάλι έπεσε έξω.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, 98 από τους 171 οικονομολόγους από 139 χώρες, προέβλεπαν ότι η Βραζιλία θα κέρδιζε τόσο τη Γερμανία όσο και την Αργεντινή και ότι η Ισπανία θα κατακτούσε την τέταρτη θέση.
Η Danske Bank, τέλος, προέβλεπε επίσης ότι η Βραζιλία θα κατακτούσε το τρόπαιο, δίνοντάς της μάλιστα 45,1% πιθανότητες, βασίζοντας την πρόβλεψή της «στο πλεονέκτημα της έδρας, στον πληθυσμό και την μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση». Η πρόβλεψή της για την τελική τετράδα, μάλιστα, περιελάμβανε και την Γαλλία, η οποία επίσης αποκλείστηκε.
Η Danske, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε και κάπου: είχε προβλέψει ότι η Ισπανία θα είναι «η μεγάλη απογοήτευση του Μουντιάλ».
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ακόμη και οι ίδιοι οι... Γερμανοί προέκριναν ως φαβορί για το τρόπαιο τη Βραζιλία. Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank έδιναν περισσότερες πιθανότητες στους διοργανωτές να πάρουν το Μουντιάλ αν και με λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους, μόλις 12%.