Υπεγράφη η συμφωνία Σερβίας - Ρωσίας για την κατασκευή του South Stream - iefimerida.gr

Υπεγράφη η συμφωνία Σερβίας - Ρωσίας για την κατασκευή του South Stream

Υπεγράφη η συμφωνία Σερβίας - Ρωσίας για την κατασκευή του South Stream
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη συμφωνία ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα διέρχεται από τη Σερβία, υπέγραψαν το βράδυ της Τρίτης στο Βελιγράδι η σερβική εταιρεία «South Stream Serbia AG» και η ρωσική «Centar Gas».

Η σύμβαση υπεγράφη από τους διευθυντές της «South Stream Serbia AG» Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς και Αλεξάνταρ Σιρομιάτιν και τον γενικό διευθυντή της «Centar Gas» Στάνισλαβ Ανικιέγιεβ, οι οποίοι τόνισαν ότι πρόκειται για μία ιστορική μέρα για τον τομέα ενέργειας στη Σερβία και ότι έως το τέλος του 2016, όπως είχε προγραμματιστεί, θα αρχίσει η ροή φυσικού αερίου στη Σερβία μέσω του South Stream.

«Σήμερα ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο έργο» είπε ο κ. Μπαγιάτοβιτς υπογραμμίζοντας ότι με τη συμφωνία αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής του South Stream στη Σερβία. Ο διευθυντής της «South Stream Serbia AG», αμέσως μετά την τελετή υπογραφής για τη σημαντική αυτή συμφωνία, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι οποίοι όπως είπε, βοήθησαν στην επίλυση ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων.

Ο κ. Μπαγιάτοβιτς ανήγγειλε ότι σύντομα θα υπογραφεί και η σύμβαση πίστωσης για το σερβικό τμήμα του αγωγού σημειώνοντας ότι έχουν διασφαλιστεί οι πόροι. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία «South Stream Serbia» θα λάβει πίστωση ύψους 700 εκ. ευρώ από την Gazprom. Τόνισε ακόμη ότι οι οικονομικοί όροι για την πίστωση είναι οι ευνοϊκότεροι και ότι το επιτόκιο θα είναι της τάξης του 4,25% ετησίως με προθεσμία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σερβικής πλευράς.

Να σημειωθεί ότι το τμήμα του αγωγού που θα διέρχεται από τη Σερβία θα έχει μήκος 422 χιλιόμετρα και για την κατασκευή του αναμένεται να απασχοληθούν αρκετές χιλιάδες εργάτες. Όταν ολοκληρωθεί το έργο η πλήρης δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 41 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ