Στουρνάρας: Νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Στουρνάρας: Νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα νέο πλαίσιο, με διπλή κατεύθυνση, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, η διευθέτηση των οποίων αποτελεί μία σοβαρή πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή την προειδοποίηση έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας στους θεσμικούς επενδυτές που μετέχουν στο 3ο επενδυτικό Forum της Eurobank.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, ενώ χαρακτήρισε ως «βασικό κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας» την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη.

Μιλώντας για τη συσσώρευση των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η αντιμετώπισή τους έχει δύο προϋποθέσεις. Αφενός την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα βελτιώσουν την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών και αφετέρου την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου σε επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οπως υπογράμμισε, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών τους και στην οριστική αντιμετώπιση των δανείων τα οποία είναι απίθανο να αποπληρωθούν πλήρως.

Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν τις λειτουργικές τους μονάδες που ασχολούνται με αυτά τα δάνεια. Επίσης, πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν στρατηγικές κεφαλαιακής ενίσχυσης ενόψει της αλλαγής των κανόνων ασφάλειας της ΕΚΤ στις αρχές του 2015. Επίσης προέτρεψε τα πιστωτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν ενεργά στην αναδιάρθρωση άλλων τομέων της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγούν δάνεια μόνο σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ