Εκδήλωση για τον επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων από τη Γερμανία στην Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Εκδήλωση για τον επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων από τη Γερμανία στην Ελλάδα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα για τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 10.600 αρχαίων ελληνικών αντικειμένων της νεολιθικής εποχής.Η εν λόγω εκδήλωσε έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ. Οι αρχαιότητες, εξήχθησαν παράνομα από την Ελλάδα στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι, ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου Pfahbaumuseum, καθώς και η Αγγέλικα Ντούζουγλη, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων.

Εκδήλωση για τον επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων από τη Γερμανία στην Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η Αγγέλικα Ντουζούλη είναι και ο άνθρωπος που ουσιαστικά έδωσε την αφορμή για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων διότι εκπόνησε πριν από κάποια χρόνια μια διατριβή που έδωσε το έναυσμα να ενεργοποιηθεί η χώρα μας και να ζητήσει πίσω τις αρχαιότητες που κλάπηκαν.

Εκδήλωση για τον επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων από τη Γερμανία στην Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, έκανε λόγο για «επιστροφή των Μυρίων».Συγκεκριμένα, ο Κώστας Τασούλας είπε «Μια Ελληνίδα αρχαιολόγος, μεταπτυχιακή στη Γερμανία, με άγρυπνα μάτια και άγρυπνο νου, εντοπίζει κάτι που της τραβάει την προσοχή, βρίσκει συμπαραστάτες συναδέλφους της κι ένα ινστιτούτο που αργότερα χρηματοδοτεί αυτές τις έρευνες, για να έχουμε σήμερα, πολλά χρόνια μετά, το ολοκληρωμένο σύνολο αυτής της επιστημονικής εγρήγορσης εδώ στην έδρα της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Θα την έλεγα 'επιστροφή των Μυρίων', άλλων μυρίων, των 10.000 κομματιών, οστράκων και εργαλείων καθόλου ασήμαντων, γιατί σηματοδοτούν την εύφρονα παρουσία του ανθρώπου στη Θεσσαλία τη νεολιθική περίοδο, μια περίοδο που σημειώνεται πραγματική επανάσταση στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και τον συνάνθρωπό του».

Εκδήλωση για τον επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων από τη Γερμανία στην Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη δήλωσε «Μετά τα αρχαία αντικείμενα που είχαν επαναπατριστεί στο παρελθόν πριν από κάποια χρόνια, τώρα ξεκινάει μια νέα κίνηση που θεωρούμε ότι η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών θα την προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Και καθώς όλοι μαζί πιστεύουμε σε αυτό, Έλληνες και Γερμανοί, θα έχουμε σίγουρα πολύ καλά αποτελέσματα».

Εκδήλωση για τον επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων από τη Γερμανία στην Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Εκδήλωση για τον επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων από τη Γερμανία στην Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ