Η απόφαση της κυβέρνησης να οδηγηθεί στο μέτρο της επίταξης, αν τηρηθεί το γράμμα του νόμου μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους απεργούς της ΔΕΗ που δεν θα δεχθούν να παραλάβουν το χαρτί.
Παρόμοιο θέμα είναι δημιουργηθεί τόσο με τους ιδιοκτήτες των φορτηγών, όσο και με τους εργαζόμενους των ΜΜΜ. Ο νόμος, λοιπόν, είναι σαφής και προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, ακόμα και απόλυση για τους απεργούς (εν προκειμένω τους υπαλλήλους της ΔΕΗ) που δεν συμμορφώνονται με την απόφαση πολιτικής επιστράτευσης που τους κοινοποιείται.
Σημειωτέον πως αν αρνηθούν να παραλάβουν την κλήση συνιστά αυτόφωρο αδίκημα για τους απεργούς, ενώ βέβαια υπάρχει η δυνατότητα θυροκόλλησης σε περίπτωση που δεν ανευρεθεί ο απεργός. Όλα αυτά με δεδομένο πως ξεκίνησε ήδη η διαδικασία επίδοσης σε 18.500 υπαλλήλους, η οποία σε περίπτωση άρνησής τους να τα παραλάβουν μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό δικαστικό κύμα.
Όπως σημειώνει το Capital, αυτά προβλέπει ο νόμος για την πολιτική επιστράτευση εργαζομένων, εν προκειμένω των υπαλλήλων της ΔΕΗ που αποφάσισε η κυβέρνηση. Οι απεργοί έχουν δικαίωμα να στραφούν στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον της επίταξης. Πάντως ήδη σε δυο άλλες περιπτώσεις (ιδιοκτήτες φορτηγών και εργαζόμενοι ΜΜΜ) το ΣτΕ είχε αρνηθεί να παγώσει τη διαδικασία της επιστράτευσης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας που είχαν προβάλλει οι προσφεύγοντες απεργοί και δικαιώνοντας τις κυβερνήσεις.
ν σύνηθες σε απεργίες στην Ελλάδα) στηρίζεται στο διάταγμα που καθορίζει μια κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης, και τέτοια θεωρείται κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Ειδικότερα, το άρθρο 18 του Ν.Δ. /17/1974 επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση του προσωπικού, σε περίπτωση πολιτικής κινητοποίησης, δηλαδή απεργία.Η επιστράτευση (μέτρο πλέο
Το Ν.Δ. 17/1974 εκδόθηκε πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.
Σ' όλους όσους καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης», γνωστά και ως «φύλλα πορείας». Την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους νομαρχίες. Η άρνηση αποδοχής του «φύλλου πορείας» επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του «φύλλου πορείας», αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του σε συνεργασία με την αστυνομία.