Η μάχη για την Τρίπολη θα δωθεί μέχρι τέλους - iefimerida.gr

Η μάχη για την Τρίπολη θα δωθεί μέχρι τέλους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την ευφορία της κατάληψης του κτιριακού συγκροτήματος του αρχηγείου του Μουάμαρ Καντάφι, οι Λίβυοι συνειδητοποιούν σήμερα ότι η μάχη για την Τρίπολη θα πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος.

Αν και εξεγερμένοι εισέβαλαν στο συγκρότημα Μπαμπ Αλ Αζιζίγια απ' όπου ο Καντάφι χλεύασε τις δυτικές δυνάμεις κατά την έναρξη της εκστρατείας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το Μάρτιο, ο ηγέτης δεν βρέθηκε και οι εναπομείναντες πιστοί στρατιώτες του αρνούνται να τα παρατήσουν.

"Γίνονται κάποιες μάχες, αλλά ελπίζουμε ότι όλα θα τελειώσουν σήμερα", δήλωσε ένας μαχητής των εξεγερμένων.

Οι εξεγερμένοι έχουν επανδρώσει σημεία ελέγχου σε όλη την πόλη, όπου ακούγεται ο ήχος από αυτόματα όπλα και αντιαεροπορικά πυροβόλα, αλλά καθώς πέρασαν οι σκηνές της άγριας αγαλλίασης οι πολίτες με σύνεση επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι αντάρτες άρχισαν να καταστρέφουν τα σύμβολα του καθεστώτος Καντάφι--σκίζοντας τις γιγαντοαφίσες του ανθρώπου που κυβέρνησε αυτή την πετρελαιοπαραγωγό χώρα για 42 χρόνια, και γράφοντας πάνω από τα ονόματα των δρόμων μετονομάζοντας τους προς τιμήν των ανταρτών που έπεσαν ως "μάρτυρες" στις μάχες κατά του Καντάφι.

Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η ασφάλεια παραμένει ακόμη πολύ ανεπαρκής, για να μπορέσει η ζωή να ξαναρχίσει τον κανονικό της ρυθμό. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και τα σκουπίδια συσσωρεύονται αμάζευτα στους δρόμους.

Ενώ χούφτες ανταρτών ήρθαν για να συλλέξουν από τα κατεστραμμένα τσιμέντα και τα στραβωμένα σίδερα--απομεινάρια του συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζίγια--τιμαλφή ή ενθύμια, το επίκεντρο της σύγκρουσης μετατοπίστηκε προς την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos, όπου περίπου 35 ξένοι δημοσιογράφοι είχαν παγιδευτεί από τις μάχες και τους ένοπλους φρουρούς οπαδούς του Καντάφι. Τελικά αποχώρησαν από το ξενοδοχείο τη συνοδεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Μέσα στο πέντε αστέρων ξενοδοχείο, τα τρόφιμα και το νερό είχαν σχεδόν εξαντληθεί, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς που βρισκόταν εκεί.

Οι προμήθειες επίσης έχουν μειωθεί στο ελάχιστο σε νοσοκομεία και οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ανταρτών.

"Υπάρχει μια πραγματική καταστροφή εδώ. Όλα τα νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγείας στην Τρίπολη υποφέρουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Εκκλήσεις έγιναν χθες στους δρόμους και τα τζαμιά για επείγουσα βοήθεια. Υπάρχει επίσης μια επικίνδυνη έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία για τους τραυματίες", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι εξεγερμένοι καλούν εργαζόμενους στην πετρελαϊκή βιομηχανία ξανά στις θέσεις τους

Οι αρχές που έχουν συγκροτήσει οι εξεγερμένοι κάλεσαν τους εργαζόμενους στον τομέα του πετρελαίου να επιστρέψουν αμέσως στις εγκαταστάσεις στο Ρας Λανούφ και στην Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, αφού απέσπασαν τον έλεγχο τους από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Άχμεντ Μπάνι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους τους ο τερματικός σταθμός στο Ρας Λανούφ, ο οποίος διαχειριζόταν 195.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πριν από το ξέσπασμα της εξέγερσης, δεν έχει υποστεί ζημιές, ενώ στον μικρότερο τερματικό σταθμό στην Μπρέγκα έχει υποστεί ζημιές μόνο μια δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ